Saatlerce hizmet verememesi ile son günlerde yeniden gündem olan ve bir süredir de gençleri olumsuz yönde etkilemesine rağmen kayıtsız bir şekilde hizmet vermeye devam eden Facebook'ta yeni bir açık daha bulundu.
Ürünleri test ederek, düşük ürün veya hizmetleri vurgulayarak, tüketici bilincini artırıp bağımsız tavsiyeler sunan Birleşik Krallık markası Which? araştırmacıları, platformda yer alan ürün yorumlarını ve beğenilerini mercek altına aldılar.

SAHTE İNCELEME VE BEĞENİ SATIYORLAR


Uzmanlar, önce sözde kişiselleştirilmiş ısmarlama tablolar ve ev boyama hizmetleri satan Patricia's Paintings isimli bir sayfa oluşturdular. Daha sonra, olumlu geri bildirim almak için Facebook'ta hizmetlerinin reklamını yapan sahte inceleme gruplarıyla iletişime geçtiler.
Sadece birkaç hafta içinde, 93 sahte inceleme ve 500 sayfa beğenisini başarıyla satın aldılar.

Dünya çapında olduğu anlaşılan yedi şirket, işletmelerin çevrimiçi itibarını yapay olarak artırmayı kabul etti. Bunlar App Sally, Famous Follower, Fast Face Likes, Gold Star Marketing, Online Boost Up, Red Social ve Woorke'ydi.
Gold Star Marketing'den 134 dolar (1200 lira) karşılığında 10 öneri, 500 sayfa beğenisi, Fast Face Likes'tan toplam 21 dolar (193 lira) karşılığında 10 öneri ve ayrıca Famous Follower'dan yaklaşık 8,84 dolar (78 lira)  karşılığında 10 inceleme alabileceklerine dair teklif geldi.

TÜKETİCİ HARCAMALARI ÇEVRİMİÇİ İNCELEMELERDEN ETKİLENİYOR


Yorumcuların profillerinde kullandıkları resimlerin çoğu sahteydi ve rastgele web sitelerinden alınmıştı.

Rekabet ve Piyasa Otoritesi tarafından yapılan araştırma, yılda 31 milyar dolarlık tüketici harcamasının çevrimiçi incelemelerden etkilendiğini gösteriyor.

Which? Direktörü Rocio Concha, "Araştırmalarımız, sahte inceleme endüstrisinin Facebook gibi çevrimiçi platformlara sızmasının ve bu şirketlerin ellerinde bulunan inanılmaz derecede gelişmiş teknolojiye rağmen tespit edilmeden faaliyetlerine devam etmelerinin ne kadar kolay olduğunu ortaya çıkarmaya devam ediyor" dedi.

Facebook ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Dikkatimize sunulan hesapları araştırıyoruz. Bu sorunu çözmek için kapsamlı zaman ve kaynak ayırdık, ayırmaya da devam edeceğiz. Sahte incelemeler de dahil olmak üzere platformlarımızda dolandırıcılık ve aldatıcı faaliyetlere izin verilmez."

[old_news_related_template title="Skandallar bitmiyor: Facebook'ta yanlış bilgi yayan troll çiftlikleri, 140 milyon Amerikalıya ulaştı" desc="MIT Technology Review tarafından elde edilen şirket içi bir rapora göre, Facebook'ta propaganda yapan ve yanlış bilgiler yayan troll çiftlikleri, 2020 başkanlık seçimleri öncesinde ayda yaklaşık 140 milyon Amerikalıya ulaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/20/iecrop/facebook-reuters_16_9_1632134511.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/skandallar-bitmiyor-facebookta-yanlis-bilgi-yayan-troll-ciftlikleri-140-milyon-amerikaliya-ulasti-6659588/"]

[old_news_related_template title="Şirket içindeki araştırmanın detayları sızdı: Instagram gençlerde depresyona neden oluyor" desc="Facebook'un, görsel içerik platformu Instagram ile ilgili yaptığı araştırmaları şeffaf bir şekilde paylaşmadığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre; platform, gençlerin ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/15/iecrop/instagram_depresyonu-shutterstock_16_9_1631683389.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/sirket-icindeki-arastirmanin-detaylari-sizdi-instagram-genclerde-depresyona-neden-oluyor-6649140/"]

[old_news_related_template title="Her üç video uygulaması kullanıcısından biri zararlı içeriğe maruz kalıyor" desc="Birleşik Krallık'ta hükümet onaylı yayın, telekomünikasyon düzenleyicisi ve rekabet otoritesi Ofcom'un yayınladığı araştırmaya göre; TikTok ve Snapchat gibi video paylaşım platformlarının her üç kullanıcısından birinin zararlı içeriğe maruz kaldığı tespit edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/06/iecrop/video_uygulamalari-reuters_16_9_1633519266.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/her-uc-video-uygulamasi-kullanicisindan-biri-zararli-icerige-maruz-kaliyor-6690628/"]