Özellikle pandemi döneminde algoritmaların hatalı işleyişi nedeniyle sosyal medya platformları sık sık ırk ve cinsiyet ayrımı yaptıklarına dair suçlamalarla yüzleşmek zorunda kaldılar. Twitter da geçtiğimiz günlerde algoritmalardan kaynaklı ayrımcılık sorununu çözmek için ödül avcılarına yönelik bir duyuru paylaştı.

Platform, görüntü kırpma algoritmalarında ırk ve cinsiyet ön yargıları olduğunu tespit edince sorunu bir çeşit ödül oyununa çevirmeye karar verdi. Blog gönderisinde algoritmanın potansiyel zararlarını belirlemeyi amaçladıklarını belirtirken kazanana nakit 3.500 dolar verileceğini paylaştı.


TÜM ÖDÜL AVCILARINI BEKLİYORUZ


Yakın tarihli bir ileti dizisinde Twitter, şu açıklamaları yaptı: "Tüm ödül avcılarını çağırıyoruz! 6 Ağustos'a kadar açık olan algoritmik ön yargı ödül oyunumuzun tüm ayrıntılarını henüz yayınladık. Bu meydan okumayla, algoritmik zararların toplu olarak tanımlanması için Twitter'da ve sektörde bir emsal oluşturmayı hedefliyoruz."

Şirket, ödül oyununun; bir grup araştırmacının, algoritmanın siyahlara göre beyazları, kadınlara göre erkekleri tercih ettiğini bulmasından sonra geldiğini söyledi.

Yarışmanın galibi, Ağustos ayında Twitter'ın ev sahipliği yaptığı DEF CON AI Village atölyesinde çalışmalarını sunmaya davet edilecek.

Twitter tarafından kullanılan makine öğrenimi algoritmaları, geniş veri kümelerine dayanıyor. Bu veri kümeleri belirli bir ırk, cinsiyet veya başka bir şey lehine ağırlıklandırılırsa, elde edilen algoritma bu ön yargıyı yansıtabiliyor.

[old_news_related_template title="Jack Dorsey'in şirketi Square'den 29 milyon dolarlık atak" desc="Jack Dorsey'in kurucu ortağı olduğu mobil ödeme şirketi Square, 'şimdi al, sonra öde' hizmeti sunan Afterpay'i 29 milyar dolarlık (yaklaşık 245 milyar lira) hisse senedi karşılığında satın aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/02/iecrop/dorsey-reuters_16_9_1627884507.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/jack-dorseyin-sirketi-squareden-29-milyon-dolarlik-atak-6569748/"]

[old_news_related_template title="WhatsApp çalışanları isyan etti: Yıllardır ayrımcılık yapılıyor" desc="WhatsApp'ın İspanyol içerik moderatörleri ve müşteri hizmetleri temsilcileri, şirketi diğer çalışanlarla eşit ücret haklarına sahip olmak için zorluyor. Çalışanlar, Accenture'ın Teksas'taki ofisi üzerinden istihdam ediliyorlar ve uzun süredir eşit koşullara sahip olmak için seslerini duyurmaya çalıştıklarını söylüyorlar." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/30/iecrop/whatsapp-shutterstock_16_9_1625044192.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/whatsapp-calisanlari-isyan-etti-yillardir-ayrimcilik-yapiliyor-6513605/"]

[old_news_related_template title="Yahudi karşıtı söylemleri yüzünden Google'daki görevinden oldu" desc="Üç yıldır Google'da çeşitlilik yöneticisi olarak görev alan Kamau Bobb, 2007 yılında paylaştığı bir blog gönderisinde Yahudi karşıtı söylemler kaleme aldığı için Google'daki görevi değiştirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/03/iecrop/google-1-reuters_16_9_1622720188.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/yahudi-karsiti-soylemleri-yuzunden-googledaki-gorevinden-oldu-6466672/"]