Akıllı telefonlar gibi şarj edilebilir cihazlarda kullanılan lityum iyon pilin hızlı şarj edilmesiyle ilgili en büyük sorunlardan biri, şarj işlemi çok agresif hale gelirse aşırı ısınması veya patlaması.

Cambridge araştırmacıları bu sorunu çözerek; pil hücrelerinin ne kadar şarj alabileceğini gerçek zamanlı olarak belirlemenin bir yolunu buldular. Şarj, pilin kendisine zarar vermeden uygun bir sınıra yükseltilebildi.

Nature dergisinde çarşamba günü yayınlanan çalışma, araştırmacıların pillerdeki şarj döngüleri için hız sınırlarını belirlemelerine ve ardından potansiyellerini en üst düzeye çıkarmanın yollarını bulmalarına olanak tanıyor.

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNE YENİ BİR BAKIŞ


Araştırmayı yöneten Cambridge Cavendish Laboratuvarı'ndan Dr Ashkay Rao konuyla ilgili açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Lityum iyon pillerin şarj olup olmadığına bağlı olarak farklı hız limitleri olduğunu bulduk. Şarj sırasında hız, lityum iyonlarının aktif madde parçacıklarından ne kadar hızlı geçebileceğine bağlı. Boşaltma sırasında ise hız, iyonların kenarlara ne kadar hızlı yerleştirildiğine bağlı. Bu iki mekanizmayı kontrol edebilirsek, lityum iyon pillerin çok daha hızlı şarj olmasını sağlayabiliriz.”

Çalışma yakın zamanda piyasaya sürülecek akıllı telefon modellerinin şarjlarını pek etkileyemese de yeni nesil pil teknolojisinin neler getirebileceğine dair bir bakış sunuyor.

[old_news_related_template title="Odanın her yerinden telefonunuzu şarj edecek" desc="Xiaomi'nin uzaktan kablosuz şarjı, telefonunuzu odanın heryerinden şarj edebilecek. Mi Air Charge, telefonları birkaç metreye kadar uzaklıktan çalıştırmayı vaat ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/29/iecrop/shutterstock_627951437_16_9_1611904329.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/odanin-her-yerinden-telefonunuzu-sarj-edecek-6233854/"]

[old_news_related_template title="Matrix tarzı bileklikler insanların enerjisinden şarj olacak" desc="Bilim insanları, 'The Matrix' hayranlarını ürpertecek bir adımla, pilleri şarj etmek için insan vücudunu kullanabilen giyilebilir bir cihaz geliştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/25/iecrop/shutterstock_1849358596_16_9_1614234203.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/matrix-tarzi-bileklikler-insanlarin-enerjisinden-sarj-olacak-6280408/"]