Maestro...

Orkestra şefi...

Birbirinden farklı enstrümanlar çalan pek çok kişi bir araya gelerek bir koro oluşturur. Bu koronun da uygun ritimler ile müzik çalabilmeleri için bir maestroya, yani orkestra şefine ihtiyaç vardır. Orkestra şefi ise vücut jestlerinin yanı sıra ellerindeki bagetler ile müzisyenleri yönlendirir. Öncelikle orkestra şefi performanslar sırasında koroyu etkili ve doğru bir şekilde yönlendirmelidir. Şefler müzisyenlere yetenek ve performanslarına uygun parçalar seçerler. Prova ve performansları da düzenleyen orkestra şefleri mimik, jest ve vurgular ile korodaki müzisyenleri de yönlendirirler. Orkestra şefi performanslarına göre müzisyenleri konumlandırarak sergilenecek şarkılara karar verirler. Bunun yanı sıra organizasyon ve konser takvimi de orkestra şefi tarafından belirlenir.

Durum tespiti...

16 Nisan 2017 referandumu...  Başkanlık sistemine geçiş oylandı ve yüzde 51’le Anayasa’nın 18’inci maddesi değişti! AKP-MHP ittifakına karşı, CHP, Meral Akşener ve diğer muhalefet ‘Hayır’ oyu kullandı. Aldıkları oy yüzde 48.59’du. İşte tam da bu noktada somut durum ortaya çıktı: ‘Hayır’ oyları İstanbul’da yüzde 51, Ankara’da yüzde 51, Antalya’da yüzde 59, Adana’da yüzde 58, İzmir’de yüzde 68 oldu.

Bunu en iyi okuyan isim Kemal Kılıçdaroğlu oldu. 24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan oldu ama... Millet İttifakı’nın oyu (yüzde 33.94) dışarıdan HDP’yi de (11.70) aldığınızda yüzde 46’ydı...

Kemal Kılıçdaroğlu

‘Hayır’ oyu veren illere bakın!


Geliyoruz 31 Mart 2019 yerel seçimlerine... İstanbul, Ankara, Antalya, Adana ve İzmir’de, Millet İttifakı başarıya ulaştı! Yani... 16 Nisan 2017 referandumunda ‘Hayır’ oyu veren iller,
belediyeleri de iktidardan aldı!

Bu süreci de en iyi okuyan isim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ydu.

Gelinen noktada tüm krizlere rağmen CHP lideri “maestro” olarak partisini büyütmekten çok ittifakı büyütmek için hamleler yaptı.

Son hamle “helalleşme” konusu!

Adım adım adaylığa...


Öncesinde Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı tanımlamasına bakalım: “... Cumhurbaşkanı’nın herkesi kucaklaması lazım. Kimlik, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapılmaz. Biz sosyal kimlikler üzerinden siyaset yapıyoruz. Cumhurbaşkanı’nın yargı üzerindeki sivil vesayeti kaldırması lazım. Cumhurbaşkanı’nın birinci sınıf demokrasiyi hedeflemesi, parlamento üzerindeki vesayeti sonlandırması lazım. Cumhurbaşkanı adayı ahlaklı olmalı (11 Temmuz 2021)”

Kılıçdaroğlu’nun önceki gün Habertürk’te yaptığı konuşmasına bakalım: “... Benim CHP’ye mesafeli olan kesimlerle yaptığım toplantıların sonunda pek çok kişi ‘helalleşmemiz lazım’ diye güzel temennilerde bulundular. Ben bunu kamuoyuna açık toplantılarda da dillendirdim. Birbirimizi anlamamız gerektiğini, oturup konuşmamız gerektiğini ifade ettim. Kavram biraz benden çok, benim dışımda CHP’ye mesafeli olan kesimlerin dillendirdikleri kavramdı. Güzel bir kavram aslında. Barış, sevgi, hoşgörüye çağrı yapan bir kavram. Pek çok çevreyle yan yana geldik, konuştuk. Bir televizyon programında ifade ettim, bir gazetede manşet oldu. Benim yaptığım video geniş kitleler tarafından paylaşılınca birdenbire öne çıktı.”

Konuşmasında en kritik noktaya gelelim.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda İstanbul ve Ankara’yı yöneten Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın önünü bir kez daha kapattı CHP lideri: “... Bizim iki büyükşehir belediyesinde Ankara ve İstanbul’da meclis çoğunluğumuz yok. En temel sorunlarımızdan birisi o. Siz eğer belediye başkanı olarak seçilmişseniz, bazı sözler vermişseniz o sözleri yerine getireceksiniz. Cumhurbaşkanlığı bir kişiye endekslenemez. Kurala, devlet aklına, bilgiye endekslenir. Toplum nasıl bir cumhurbaşkanı istiyor, buna bakmamız lazım. Ben milletin sağduyusuna güveniyorum. Bir anlamda Türkiye’yi selamete çıkaracak ve yeniden inşa edecek, altını özellikle çizeyim bir anlayışa ihtiyacımız var. Milli Kurtuluş Savaşı’nda nasıl taraflar bir araya geldiyse. Herkesi kucaklayarak inşa edilmesi lazım. Bu sistemin Türkiye’de ciddi bir beka sorunu yaratacağını söyleyen kişiyim.”

Durum tespiti böyle... Kılıçdaroğlu herkesi kucaklayarak adım adım aday olacağını orkestrasına kabul ettiriyor. Bu arada... İYİ Parti lideri Meral Akşener ve Ekrem İmamoğlu ne diyecek? Göreceğiz!