Herkesin olduğu gibi sizin de bir fiyatınız var sevgili çalışanlar... Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyeleri o fiyatı belirlemek üzere yakında toplanacaklar.

İktidar seçim yatırımı olarak asgari ücrete rekor zam yapabilir mi? Kuvvetle muhtemel yapılacak. Ne kadar? Yüzde 30 mu? Yapsalar ne kadar eder? Yaklaşık 3670 lira... Ülkede Ekim ayı itibarıyla yoksulluk sınırı 10.075 lira...

★★★

Aynı senaryo... Yılsonunda dolar bazında bakınca hep bir yıl öncenin altında... Aslında yüksek asgari ücret artış oranı, yükselen enflasyonla baş edememenin itirafı...

Normal şartlarda kimsenin fazla ilgilenmeyeceği “asgari” dedikleri, çalışan bir kişinin en azından temel ihtiyaçlarını karşılayarak insanca yaşamalarına olanak tanıyan ve işveren tarafından ödenmesi zorunlu en düşük ücretti kendisi... Vasıfsız da olsan daha düşüğü olamaz... Öylesi...

★★★

Avrupa ülkelerinden örneklere bakarsak, Belçika’da hemen hemen kimse çalışmıyor asgari ücretle... İspanya’da çalışanların sadece yüzde 1’i, Çekya’da ise yüzde’2 si verilen bu en düşük maaşı alıyor.

Ya Türkiye’de? Bilinmiyor! Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verileri açıklamıyor. En son açıklananlar 2014 yılına ait! Sonrasında SGK’nın asgari ücretli sayısını açıklamasını yasakladılar! Maaşlıların yarısının asgari ücret civarında kazandığı tahmin ediliyor. Ülke öyle de şeffaf yönetiliyor.

★★★

Benim esas merakım, memur sendikaları yöneticileri nasıl çıkacak sokağa beklenen zam oranından sonra? 2022’de yüzde 5+7 zammı kabul etmelerini açıklayabilecekler mi?

Nasıl bakacaklar temsil ettikleri memurların yüzüne? Kimseye görünmeden nasıl binecekler son model araçlarına? Umurlarında olmaz!

★★★

Dönersek asgari ücrete... İnsanların yapılacak artışa sevinmelerini bekliyorlar haliyle... Venezuela’da dünyanın en yüksek asgari ücret zamları yapılıyor. Ülkenin başkanı çıkıp bununla hava atıyor. Sonuç? Halk aç, çöpten yemek topluyor. Basılan kağıdının değeri paradan daha fazla...

★★★

İyi de bu duruma gelene kadar ne yapıldı? Gelirler nasıl azaldı da millet asgari ücret almaya başladı? Kötü yönetimde arayacaksın hatayı... Ücret rakamına takılana kadar asgari ücretli sayısını düşürmek gerekiyor.

Asgari ücrete yılda bir kez zam geliyor, diğer her şey yılda en az 10 kere zamlanıyor. Onu ne yapacağız?

★★★

Ülkeyi öyle bir hale soktular ki tam bir cendere... Bu işin bir de işveren cephesi var. Asgari ücrette yapılan artış, aynı zamanda işverene tavan ücrette de ilave prim maliyeti demektir. Maalesef bu durumda gelirlerini artıramıyorsan işçi çıkartmak elzemdir.

Suriyeli ve Afganlar bu işe bayılacak. Çalışıp işverene prim ve vergi yükü getirmeyen bu “kardeşlerimiz” 2.500 liraya kapanın elinde kalacak. Geç kalmayın, yakında karaborsa olacak!