Türkiye ekonomisi doğru dürüst yönetilseydi bugün en az 25-30 milyar dolar piyasa değerine sahip olacak Garanti Bankası’nın yarısından fazlasına 2.6 milyar dolar teklif edilir miydi?

Durum öyle hazin ki... 2015 yılında Garanti Bankası’na hisse başına 4 dolar 10 cent fiyat biçilirken, bu rakam 2017 yılında 2 dolar 20 cent’e kadar geriledi.

Nitekim dün, hem de piyasa değerinin yüzde 15 üzerinde yapılan bir teklifle 1 dolar 22 cent’e “Bütün hisselere talibiz” denildi.

★★★

Banka aynı banka... Müşteri sayısı katlamış, milyarlarca dolarlık yatırım yapmış aradan geçen zamanda... 2013 yılında 22.5 milyar dolarlık değeri şimdi 5 milyar dolara geriledi! Nedir sebebi?

Bütün ülke fakirleşince şirketlerin değeri de aynı kalmıyor. Düştükçe düşüyor. Sadece Garanti Bankası’na bakarak ülkemizin güzide ekonomisinin aldığı mesafeyi anlayabilirsiniz. Geri gitmişiz. Türkiye’nin marka değeri düşerken şirketlerin değeri nasıl artsın?

★★★

Şöyle ki... AKP hükümetleri kağıt üzerinde revizyonlar yapıp bizi yıllarca hayali olarak zengin gösterdi. Oysa Türk halkı her geçen yıl fakirleşti...

Alım gücü yani gerçek kişi başı geliri 1998 yılından bile daha düşük halde geldi. Vatandaş matematiksel olarak 23 yıl geriledi.

★★★

Çıktı, “Biz ekonominin kitabını yazdık” dedi. Biz sadece kör değiliz aynı zamanda nankörüz belli ki... Hem göremiyoruz hem görmek istemiyoruz bazı şeyleri... İyi de neyi kaçırdık şimdi?

Sahi nerede ileri gittik? Ekonomide mi? Yaşam standartlarında mı? Hukukta mı? Adalette mi? Demokraside mi? Laiklikte mi? Özgürlüklerde mi? İnsan haklarında mı? Tarım ve hayvancılıkta mı? Kültür ve sanatta mı? Eğitimde mi? Cevap; hiçbiri...

★★★

Türkiye’de yaşayanlar için amaç artık yaşam kalitesini artırabilmek değil, sadece yaşamak... Geçim derdinde olan insanlar için özgürlükler, hak, hukuk, adalet gibi kavramlar haliyle ikinci plana itilir...

Nüfusun yarısının asgari ücrete talim ettiği bir ülkede çalışanlar artık modern köle... Asgari ücret ile çalışanların elde ettiği gelir, bırakın temel ihtiyaçları karşılamayı insan haysiyetine yaraşır geçim koşullarını sağlayacak tutarın da gerisinde... Şirketler de değerlenemiyor ülkenin bu halinde...

★★★

Şirketin adı Apple... Piyasa değeri koskoca Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının 3.5 katı... Bu demektir ki Türkiye’nin 3.5 yıl boyunca ürettiği mal ve hizmetler toplamı ancak Amerikan şirketi Apple’ın değeri kadar... Tek şirketten fazlası değil!

Kıskanıyorlar ya, o açıdan...