Millet İttifakı’nın temsilcileri, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” adı altında yapmak istedikleri değişiklikler için bir araya geliyor. Komisyon çalışmalarının ardından liderler bir araya gelecek ve son şekli verildikten sonra getirilmek, değiştirilmek istenenler açıklanacak.

Düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki her türlü baskının kaldırılması, düşünce ve ifade özgürlüğünün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleriyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ışığında genişletilmesi de partilerin ortak görüşü arasında. Önerilerden bazıları şöyle:

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

İYİ Parti: TRT ve Anadolu Ajansı’nın (A.A.)  yayın politikalarında ve gerekse seçim özelinde gerçekleştirecekleri yayınlarda tarafsızlığının sağlanması için ivedi önlem alınacak. Siyasetin medyadan, medyanın da siyasetten yararlanmasını engellemek için gereken yasal zemin hazırlanacak.

Basın ve medya sahiplerinin diğer iş kollarındaki yatırımları çok sıkı denetlenecek, gerçekten gazetecilik yapmak isteyenlerin bu sektöre yatırım yapmaları teşvik edilecek. Diğer sektörlerde yaptıkları yatırımlar Rekabet Kurulu tarafından denetlenecek. Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) yapısı ve çalışma esasları, tüm basın ve medya kuruluşlarına eşit ve objektif bakıp karar verebilecek şekilde düzenlenecek. Basın İlan Kurumu (BİK) yeniden düzenlenecek, özgür basının oluşmasına yönelik olarak gerekli değişiklikler yapılacak.

CHP: Yaptırım konusunda gerek RTÜK gerekse BİK’in ceza yetkisi olmamalı ve bu iki kurumun yetkileri düzenleme ve denetimle sınırlı olmalı. Yaptırımı gerekli kılan konularda yetkileri, dosyaları yalnızca yargıya intikal ettirmekle sınırlı kalmalı. RTÜK, medya kuruluşlarının sahiplerinin, devletle doğrudan ve dolaylı, herhangi bir ticari ilişki içinde bulunmasını engelleyen yasal düzenlemelerin uygulanmasını gözetecek.

DEVA Partisi: Keyfi akreditasyon kararları engellenecek. Gazetecilere karşı cezai soruşturmaya gerekçe yapılan mevzuat, AİHM içtihatları çerçevesinde yeniden düzenlenecek. Basın kartlarının verilmesinde ve mesleğe kabulde meslek kuruluşları etkili olacak. İnternet mevzuatı uluslararası standartlara uygun olacak, belgeye erişim kısıtlanmayacak. A.A. ve TRT, tarafsızlık ve bağımsızlık çerçevesinde yeniden yapılandırılacak.

BURS, YURT VE YÖK

İYİ Parti: Üniversite ve meslek sınavlarında ilk giriş ücreti ve harçları devlet tarafından karşılanacak. Yurtlar ücretsiz olacak. Gençlere verilen burslar devletin gözetim ve denetiminde olacak. Rektörler öğretim üyeleri tarafından seçilecek ve atama Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılacak.

CHP: Eğitim sisteminde, tüm bileşenlerinin ortak çabasıyla fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirilmesi hedef olacak. YÖK kaldırılacak. Tüm organize sanayi bölgelerinde iş garantili yatılı “Teknoloji Liseleri” kurulacak, sanayicinin ihtiyaç duyduğu eleman sorunu çözülecek.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE

İYİ Parti: Yolsuzlukla mücadele için kurumsal yapılar oluşturulacak,  medya ve sivil toplum örgütlerinin sağlıklı işleyişi sağlanacak, vatandaşların yolsuzluklara karşı duyarlılığı artırılacak.

Gelecek Partisi: Bakanlar hakkında Meclis soruşturması etkinleştirilecek.

CHP: Yolsuzluk denetimi Kamu Denetçiliği Kurumu’nun görev ve yetkisi içerisine alınacak.

DEVA Partisi: Yolsuzlukla mücadele ve eylem planı hazırlayacak. Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun (GRECO) tavsiye kararlarına uyulacak. Kamu ihale mevzuatındaki istisna ve muafiyetler kaldırılacak. İhale ve satın alma süreçleri kamuya açık olacak.

KADIN HAKLARI

İYİ Parti: En az yüzde 25 oranında kadınlardan oluşacak kurulların başkan ve üyeleri en fazla iki defa olmak üzere, dört yıllığına Bakanlar Kurulu tarafından atanacak. Eğitim müfredatına ilkokul birinci sınıftan itibaren insan hakları ve cinsiyet eşitliği dersleri konulacak. Türk Ceza Kanunu’nda “kadın cinayeti ve kadına karşı şiddet suçu” düzenlenecek. İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğü ile ilgili girişimlerde bulunulacak, iç hukuktaki düzenlemeler ivedi olarak gerçekleştirilecek.

CHP: Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, öncelikli bir devlet politikası olacak, Seçim Kanunu değişikliği ile cinsiyet kotası getirilecek.

DEVA Partisi: Kadınların, engellilerin, gençlerin Meclis’te daha adil biçimde temsil edilebilmesi için kota zorunluluğu getirilecek. Bu grupların siyasete aktif katılımı sağlanacak. Kadınların ve gençlerin sivil topluma katılımı desteklenecek.

YEREL YÖNETİMLER

Siyasi partiler, terör ve benzeri sebeplerle görevden alınma ya da uzaklaştırma hallerinde belediye meclislerinin seçiminin esas alınmasını, yerel yönetimlerde kayyum uygulamasının kaldırılmasını, görevden uzaklaştırmanın sadece yargı kararıyla olması konusunda ortak görüşe sahip.

---------

NOT: Bugün Şanlıurfa Kitap Fuarı’nda, Doğan Kitap standında kitaplarımı imzalayacağım.