Comparisonator Platformu karşılaştırma verilerine göre Trabzonspor’un en etkili olduğu ve en çok top kazandığı bölge rakibin 2. bölgeden 3. bölgeye geçtiği coğrafya.

Bu bölgeyi Fenerbahçe’de en hızlı kapatıp arkalı önlü hem savunma hem hücum anlamında çok iyi değerlendiren oyuncu Pelkas. Özellikle Pelkas’ın hem ofansif hem de defansif başarılı birebirleri bu bölgede Mesut’a oranla daha iyi. Belki Mesut kadar delici ve akıllı oyuna sahip olmasa da burada tercihin Pelkas’tan yana kullanılması sonuç için etkili olabilir.



 

Fakat tabii ki Mesut’un 3. bölgeye top taşıma olayı çok kilit. Çünkü Mesut 90. dakika başına 4.94 oranda topu rakip 3. bölgesine başarılı olarak getirirken, bu oran Pelkas’ta 1.97. Pelkas’ın kendi sahasında yaptığı top kayıpları da Mesut’a oranla neredeyse 2 kat fazla. Yani her iki futbolcunun da avantajlı ve dezavantajlı yerleri var.



İstatistiki olarak aslında Mesut’un 4 maç ortalamasıyla Pelkas’ın 17 maç ortalamasına karşılaştırmak çok verimli olmayabilir ama bize yine de önemli fikirler vermesi açısından kıstas sağlar düşüncesindeyim.



YILIN İMZASI İRFAN CAN

Fenerbahçe sezon başında olduğu gibi ara dönemde de transferde en dikkat çeken kulüp oldu. Herkes doğal olarak Mesut Özil’i konuşsa da aslında yılın transferi İrfan Can Kahveci. Sadece 7 milyon Euro’ya yapılan bu transfer bence çok da ucuza bitti. İrfan’ın geçtiğimiz sezonda Avrupa standartlarının bile çok üstünde bir orta saha olduğunu verilerinde hep gördük. Fakat asıl gerekli olan yerlere transfer yapıldı mı? Bu önemli bir soru işareti…

YILDIZ SESİ MESUT ÖZİL

Mesut Özil 2017/18 sezonunda Premier Lig’deki süper performansına Türkiye’de ulaşabilirse işte o zaman seyrine doyum olmaz. 17/18 sezonu performans verilerini “Sanal Transfer” özelliği ile bu sezonun Süper Lig’deki ofansif orta sahaları ile kıyasladık. Bu verilere göre Mesut, başarılı akıllı pas, şut asisti, asistler ve 3. bölgeye başarılı pas parametrelerinde de birinci. İrfan Can ile çok benzer özellikler taşıyor. Fenerbahçe defansif özelliği pek olmayan iki orta sahayı aynı anda oynatabilir mi? İşte sorulması gerekli soru bu.

EN İYİ TÜRK OYUNCU TRANSFERİ

Comparisonator karşılaştırma platformu verilerine göre “Başarılı Akıllı Paslar” parametresinde 90 dakika başına ortalamada 1.15 ile birinci ki bu onu Süper Lig’in en yaratıcı orta sahası yapıyor. Maç başına 5.83 “Başarılı Atak Aksiyonu” yaparak yine ligin 1 numarası. Ama defansif verileri ortalamanın çok altında. Artık dünyada ofansif ya da defansif değil, ikisini de oynayacak ‘box to box’ orta saha tipi var. Erol Hoca aslında bunu deniyor ama malzeme buna uygun mu?

SZALAI İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL

Szalai'yi, Süper Lig’de en üst çıtalarda bulunan stoperler arasından Galatasaray’ın Marcao’su ile kıyasladım. Attila’nın başarılı uzun paslar haricinde aşağı yukarı %90 oranında Marcao’ya karşı zayıf olduğunu gördük. Szalai, defansif birebirleri dahil tüm diğer birebir parametrelerinde de Süper Lig’e oranla oldukça vasat bir çizgide.

QPR'ın sağ açığı ligimizdeki diğer sağ açıklara karşı şu ana kadar ortalama altında bir performans çizdi. Sadece Galatasaray maçında başarılı atak aksiyonları parametresinde haftanın 2.’si oldu. Bana göre vasat bir transfer izlenimi bıraktı. Hocanın çift yönlü beklentisinin altında kalacağı düşüncesindeyim