ABD-Çin arasındaki gerilime neden olan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak Tayvan’ın başkentinde bulunan Songshan Havalanına yerel saatle 22:43’te indi.

Pelosi’yi Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Taipei’de bulunan Amerikan Enstitüsü Başkanı Sandra Oudkirk ve diğer yetkililer karşıladı. Pelosi‘nin, Tayvan Lideri Tsai Yingwen ile görüşmesi bekleniyor.

PELOSI: TAYVANLILARLA DAYANIŞMA BUGÜN DAHA ÖNEMLİ

Pelosi yaptığı açıklamada, söz konusu ziyaretin ABD’nin Tayvan'ın demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz taahhüdünü onurlandırdığını ifade ederek şöyle konuştu:

* Tayvan liderliğiyle yaptığımız görüşmeler, ortağımıza desteğimizi yeniden teyit ediyor ve özgür, açık bir Hint-Pasifik bölgesini ilerletmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı destekliyor.

* Dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya kalırken, Amerika'nın 23 milyon Tayvanlıyla dayanışması bugün her zamankinden daha önemli.

* Ziyaretimiz Tayvan'a yapılan birkaç kongre delegasyonundan biridir ve hiçbir şekilde 1979 Tayvan İlişkileri Yasası, ABD-Çin Ortak Bildirileri ve Altı Güvence'nin rehberliğinde uzun süredir devam eden ABD politikasıyla çelişmez.



ÇİN'DEN AÇIKLAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti hakkında yapılan yazılı açıklamada, “Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temeli üzerinde ciddi bir etkisi var ve Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ciddi şekilde ihlal ediyor. Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalıyor” denildi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu da, 4-7 Ağustos tarihleri arasında Tayvan’ı çevreleyen altı bölgede tatbikat ve eğitim faaliyetleri yapacağını açıkladı. Tatbikatların 7 Ağustos’ta Pekin saati ile 12.00’de sona ereceği ifade edilerek, tatbikatlarda gerçek mermi kullanılacağı aktarıldı. Güvenlik nedeniyle, tatbikatların yapılacağı bölgelere gemi ve uçakların girmesinin yasaklandığı açıklandı.

ABD'Lİ BÜYÜKELÇİ, ÇİN DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle ilgili olarak ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns’ün Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı aktarıldı. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng’in Çin hükümeti adına ABD'ye sert bir temsil ve protestoda bulunmak üzere ABD'nin Çin Büyükelçisi Burns'ü acilen Dışişleri Bakanlığı'na çağırmaya yetkili kılındığı bildirildi.

Xie yaptığı açıklamada, Pelosi'yi "kışkırtmak ve ateşle oynamakla" suçlayarak, ziyareti ile tek Çin ilkesini “ciddi şekilde” ihlal ettiğini ifade etti. Pelosi'nin ziyaretinin “Tayvan bağımsızlığı” ayrılıkçı güçlerine ciddi ve yanlış bir sinyal gönderdiğini aktaran Xie, “Sonuçları son derece ciddi. Çin asla boş boş oturmayacak" dedi. ABD'nin hatalarının bedelini ödemesi gerektiğini söyleyen Xie, “Çin gerekli önlemleri kararlılıkla alacaktır. Siyasi sermaye elde etmek için Tayvan meselesini manipüle etmeye çalışan herkes bedelini ödeyecek” ifadelerini kullandı. Xie, ABD’nin hatalarını bir an önce düzeltmesi ve somut önlemler alması gerektiğini belirtti.


21 ÇİN UÇAĞI, TAYVAN HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ

ABD Temsilciler Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyareti ile bölgede tansiyon yükseldi. Tayvan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret edeceği gün Çin’e ait 21 savaş uçağının Tayvan hava sahasını ihlal ettiği aktarıldı. Açıklamada, söz konusu uçakların Tayvan’ın hava savunma tanımlama bölgesinin güneybatısını ihlal ettiği ifade edildi.

Çin devlet medyasının Çin'e ait savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğine dair yayınladığı habere değinen Bakanlık, Çin’e ait Su-35 tipi savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğine dair söylentileri yalanlayarak, söz konusu haberin sahte olduğunu ifade etti.

ABD'DEN 25 YIL SONRA TAYVAN'A ÜST DÜZEY ZİYARET

Pelosi, en son 1997'de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich tarafından ziyaret edilen Tayvan'a seyahat eden en üst düzey ABD'li yetkili oldu.

 

TEHDİT MAİLLERİ GÖNDERİLMİŞTİ

Taoyuan Uluslararası Havaalanı kurumundan yapılan açıklamada Pelosi’nin Tayvan ziyaretini durdurmak için havaalanına patlayıcılar yerleştirildiğine ilişkin tehdit mailleri alındığı bildirdi. Polis, asılsız tehditlerin kaynağını araştırmaya devam ederken havalimanındaki güvenlik önlemleri de artırılıyor.

Pelosi'nin Asya gezisine ilişkin ofisinden yapılan açıklamada, ziyaret programında Singapur, Malezya, Japonya ve Güney Kore yer alırken, Tayvan ise belirtilmemişti.

Tayvan’ı kendi topraklarının parçası olarak kabul eden Çin yönetimi, ‘barışçıl yeniden birleşme’ adı altında Tayvan’ın kontrolünü ele geçirmeyi isterken, bunun için güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından ‘‘egemenlik ihlali’’ olarak değerlendiriyor.



"PELOSİ'NİN UÇAĞINI DÜŞÜREBİLİRİZ"

Çin'de iktidardaki Komünist Parti’nin yayın organlarından Global Times’in eski Baş Editörü Hu Xijin, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Çin savaş uçaklarının Pelosi’nin uçağına müdahale edebileceğini belirtmişti.

Gazeteci Hu, ‘‘Savaş uçaklarımız tüm zorlayıcı taktikleri uygulamalı. Bunlar hala yetersizse Pelosi’nin uçağını düşürmeleri bence uygun’’ ifadelerini kullanmıştı. Hu Xijin, daha sonra Twitter hesabının kapatılması üzerine söz konusu paylaşımını sildiğini açıklamıştı.

[old_news_related_template title="Çin’den Pelosi ziyaretine sert tepki: ‘Bu ateşle oynamaktır, çok tehlikeli bir girişimdir" desc="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti hakkında Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘‘Dünyada sadece bir Çin vardır, Tayvan Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu ateşle oynamaktır, çok tehlikeli bir girişimdir” denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/2022-08-02t164317z_1310774516_rc2gov9ccg22_rtrmadp_3_usa-china-taiwan-1_16_9_1659460339.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cinden-pelosi-ziyaretine-sert-tepki-bu-atesle-oynamaktir-cok-tehlikeli-bir-girisimdir-7284781/"]

[old_news_related_template title="Tayvan, ABD Temsilciler Meclis Başkanı Pelosi ziyaretinden memnun" desc="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki heyetin Tayvan’a gelmesinin ardından Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tayvan’ın Pelosi’nin ziyaretinden memnun olduğu, ABD ve Tayvan arasındaki ilişkilerin çok daha iyi noktalara geleceğine olan inancın altı çizildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/2022-08-02t164317z_1152109259_rc2gov99x7i3_rtrmadp_3_usa-china-taiwan_16_9_1659459703.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/tayvan-abd-temsilciler-meclis-baskani-pelosi-ziyaretinden-memnun-7284768/"]

[old_news_related_template title="Tayvan krizi büyüyor: Çin savaş uçakları havalandı, askeri gerilim had safhada" desc="Pasifik’te tansiyon, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin bugünkü olası Tayvan ziyareti nedeniyle doruğa ulaştı. Çin savaş uçakları ve gemileri bu sabah itibarıyla Tayvan adasını kuşattı, Çin'in Tayvan'a füze atabileceği iddiaları da askeri gerilimi yükseltti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/tayvan2-reuters_16_9_1659426489.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/tayvan-krizi-buyuyor-cin-savas-ucaklari-havalandi-askeri-gerilim-had-safhada-7283558/"]