ABD Başkan Yardımcısı Harris, dün iki çocukta maymun çiçeği tespit edilmesinin ardından mesaj paylaşarak HHS, yüksek risk altındaki bireyler için ek maymun çiçeği aşıları sipariş etti ve test kapasitelerini artırdı. "Amerikan halkının sağlık ve güvenliğini sağlamak için yerel sağlık departmanlarıyla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

ABD'de 18 Mayısta ilk maymun çiçeği vakasından bu yana 2 bin 500'den fazla vaka tespit edildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yetkilisi tarafından dün basına yapılan açıklamada, California eyaletinde yaşayan ve henüz yürümeye başlayan bir çocuk ile başkent Washington'ı ziyaret eden ve ABD'de ikamet etmeyen bir bebekte maymun çiçeği tespit edildiğini duyurdu. CDC, iki çocuğun durumunun iyi olduğunu belirterek daha önceki vakalardan 8'inin de kadın olduğunu ifade etti.


DSÖ UYARMIŞTI

Dünya genelindeki maymun çiçeği vakalarının çoğunluğunun eşcinsel ve erkeklerle birliktelik yaşayan erkeklerde ortaya çıkması sebebiyle daha önce açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, AIDS'de daha önce yaşananlara atıfta bulunup yaklaşan tehlikeye dikkat çekmişti. DSÖ, açıklamasında hastalığın bir topluluğa mal edilmesinin maymun çiçeği virüsünün yayılmasına olanak sağlayacağını, risk grubuna girmediğini düşünen kişilere de hastalığın bulaşmasını hızlandıracağını vurgulamıştı. Hem DSÖ hem de CDC, 8 yaş altı çocuklarda maymun çiçeğinin tehlikeli olabileceğini ve ölümle sonuçlanabileceğine dair açıklama yaptı.

HASTALIK NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği hastası veya virüsünü kapmış bir kişiyle yakın cilt temasıyla virüsün bulaştığı ifade edildi. CDC çocuklar söz konusu olduğunda, bulaşmanın tutma, sarılma, besleme ve ayrıca havlu, yatak takımı, bardak, mutfak eşyaları gibi ortak eşyaların kullanımı vasıtasıyla olabileceğini vurguladı. Yetkililer, iki küçük çocuğa nasıl bulaştığı konusunda araştırma yapıldığının altını çizdi.

ABD'DE YETKİLİLER HANGİ TEDAVİLERİ UYGULUYOR?

CDC, 21 Temmuzda yaptığı açıklamada çocuk maymun çiçeği hastalarına TPOXX (tecovirimat) tedavisi uyguladığını belirtti. CDC açıklamasına göre ilaç, kapsül şeklinde 200 mglık tecovirimat içeriyor. Tpoxx markası altında satılan tecovirimat, çiçek hastalığı ve maymun çiçeği gibi ortopoks virüslerine karşı bir antiviral ilaç ve ABD'de onaylanan ilk antipoxviral ilaç olarak biliniyor.

ABD'NİN AŞI PLANI

HHS, son haftalarda yaklaşık 200 bin çiçek ve maymun çiçeğine karşı kullanılan JYNNEOS aşısının dağıtımını yaptı. Yetkililer ayrıca yaz aylarında 800 bin aşının daha dağıtımının yapılacağını ve 2023'ün ortalarında teslim edilmek üzere 6.9 milyon doz aşı sipariş ettiğini açıkladı. HHS Perşembe günü yaptığı açıklamada, test kapasitesini salgının başlangıcında haftada 6 bin testten 21 Temmuz itibariyle haftada 80 bin teste kadar çıkardıklarını ifade etti.

AŞIYI KİM ÜRETİYOR?

ABD, maymun çiçeği için JYNNEOS aşısını, Bavarian Nordic firmasından temin etti. Firma aşıyla ilgili web sitesinde yer alan açıklamada Bavyera Nordic JYNNEOS çiçek hastalığı (maymun çiçeği) aşısı, insan vücudunda çoğalamayan ancak güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkarabilen canlı, zayıflatılmış bir aşı virüsü olan Modifiye Vaccinia Ankara'ya (MVA) dayanmaktadır ifadeleri yer aldı. Firmanın Danimarka, Almanya, İsviçre ve ABD'de merkezleri bulunuyor.


[old_news_related_template title="ABD'de maymun çiçeği salgınıyla ilgili korkutan gelişme" desc="Dünya Covid-19 pandemisiyle mücadeleyi sürdürürken Türkiye dahil birçok ülkeyi alarm durumuna geçiren maymun çiçeği virüsüyle ilgili endişe veren bir gelişme yaşandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/23/iecrop/maymuncicegi-shutterstock_16_9_1655011989_16_9_1658555497.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/abdde-maymun-cicegi-salginiyla-ilgili-korkutan-gelisme-7265257/"]

[old_news_related_template title="Maymun çiçeği virüsü kimleri tehdit ediyor?" desc="Covid-19 pandemisiyle birlikte ‘maymun çiçeği virüsü’ tehdidi de artarak devam ediyor. Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu , bu virüsün en çok kimleri hedef aldığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/20/iecrop/basliksiz-1-1_16_9_1658361204.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/maymun-cicegi-virusu-kimleri-tehdit-ediyor-7261035/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'de de vaka açıklanmıştı... Maymun çiçeği hastası konuştu: Covid-19'dan 100 kat kötü" desc="Genelde Afrika'nın bazı bölgelerinde görülmesine rağmen son aylarda aralarında Türkiye'nin de olduğu çok sayıda ülkede tespit edilen maymun çiçeği hastalığı ile ilgili dikkat çekici bir karşılaştırma iki hastalığı da yaşayan bir hastadan geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/17/iecrop/maymuncicegi-kxan_16_9_1658038213.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/turkiyede-de-vaka-aciklanmisti-maymun-cicegi-hastasi-konustu-covid-19dan-100-kat-kotu-7253096/"]