ABD Yüksek Mahkemesi, ülkede 50 yıldır yürürlükte olan kadına kürtaj hakkı veren 1973 tarihli "Roe v. Wade" kararını bozdu.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, "Anayasa kürtaj hakkı vermemektedir. Roe v. Wade reddedildi. Kürtaj hakkını düzenleme yetkisi halka ve seçilmiş temsilcilere iade edildi" ifadeleri kullanıldı.

Alınan yeni kararla birlikte ülkedeki eyaletler kürtajı kısıtlama, yasaklama ve suç sayma hakkına sahip oldu.

BİDEN DA AÇIKLAMA YAPTI

ABD Başkanı Joe Biden da ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararıyla ilgili açıklamada bulundu.

Biden, Beyaz Saray’dan yaptığı açıklamada, ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj kararının, "Amerika'daki kadınların kendi kaderlerini kontrol etmelerini engelleyecek üzücü bir karar" olduğunu söyledi. Biden yaptığı konuşmada, "Mahkeme ve ülke için üzücü bir gün" dedi.

KONGREYE SESLENDİ

Başkan Biden, yürütme emriyle yapabileceği çok az şey olduğunu belirterek, ABD Kongresi’ni federal bir yasayla 'kürtaj haklarını' geri getirmeye ve seçmenleri bu hakları koruyacak milletvekilleri ve eyalet liderlerini seçmeye çağırdı.

[old_news_related_template title="Kürtaj karşıtı aktivistin evinde fetüsler bulundu" desc="ABD’de polis, kürtaj karşıtı bir aktivistin evinde 5 fetüs buldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/01/iecrop/handy-reuters_16_9_1648797589.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kurtaj-karsiti-aktivistin-evinde-fetusler-bulundu-7047096/"]