Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üçüncü gününde ülkede çatışmalar şiddetlenirken, ABD'den korkutucu bir iddia ortaya atıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus ordusunun, Putin'in birliklerine teslim olmayan Ukraynalı askerlerin aile üyelerini öldürmekle tehdit etmeyi planladığını öne süren istihbarat paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı'na göre, Putin'in tehdidi, Rusya'nın Ukrayna askerlerini geri çekilip teslim olmalarına neden olan bir dezenformasyon kampanyasının ardından ortaya atıldı.

İddiaya göre, Rusya, Ukraynalı askerleri aile bireylerini öldürmekle tehdit edecek. Bu fikir, nihayetinde diğer Ukraynalı askerlerin kafasında şüphe uyandıracak ve muhtemelen onları, teslim olmaya teşvik edecek...

Factbox: What are the Minsk agreements on the Ukraine conflict? | Reuters

'RUSYA PLANLAR GELİŞTİRİYOR'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus ordusu tarafından Ukrayna halkına karşı yaygın insan hakları ihlallerinin de yaşandığını söyledi.

Blinken önceki gün yaptığı açıklamada, "Bütün kanıtlar Rusya'nın Kiev'i kuşatma ve tehdit etme niyetinde olduğunu gösteriyor ve Moskova'nın Ukrayna halkına yaygın insan hakları ihlalleri uygulamak için planlar geliştirdiğine inanıyoruz" dedi.

Ukrayna dışişleri bakanı, insan hakları ihlalleri tehlikesi ile ilgili olarak ABD'ninkine benzer bir mesaj paylaştı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Ukraynalıları kasıtlı olarak saldırgan olarak gösterecek sahte bayrak operasyonları olabileceği uyarısında bulundu.

'SAHTE BAYRAK OPERASYONU PLANLIYORLAR'

İstihbarata göre Rusya, Ukraynalıları 'insanlıktan çıkarmak' ve Ukrayna'yı insanlık dışı eylemlerle suçlamak için büyük bir sahte bayrak operasyonu planlıyor. Kuleba, bu konuyla ilgili olarak 'sahte propagandalara itibar etmeyin' açıklaması yaparken, "Biz, Rusya'nın aksine anaokullarını ve sivilleri hedef almıyoruz." dedi.

Öte yandan, ABD'li bir kaynak da CNN'e, Moskova'nın çok sayıda Ukrayna askerinin Rus kuvvetlerine teslim olduğunu öne sürecekleri bir dezenformasyon kampanyası yürütmeye odaklandığını söyledi.

Yetkili, "Rusya'nın Ukrayna askerlerini vazgeçirmeyi ve dezenformasyon yoluyla teslim olmaya teşvik etmeyi planladığından endişeliyiz. Aldığımız bilgiler, Rusya'nın Ukrayna birliklerinin geniş çapta teslim olduğuna dair yanlış haberler yayınlayarak bir dezenformasyon kampanyası oluşturduğuna işaret ediyor.' dedi.

[old_news_related_template title="Rusya bazı ülkelere hava sahasını kapattı" desc="Rusya'nın Ukrayna saldırısının hava trafiği üzerindeki etkisi büyüyor. Rusya’ya hava sahasını kapatan ülkelere son olarak Letonya, Estonya ve Litvanya’da eklendi. Rusya ise İngiltere’nin ardından Bulgaristan, Polonya ve Çekya uçaklarına da hava sahasını kapattı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/26/iecrop/aeroflot-reuters_16_9_1645878835.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyanin-ukraynaya-saldirisi-hava-trafigini-de-vurdu-6976305/"]

[old_news_related_template title="Rus güçleri girmesin diye köprüyle birlikte kendini havaya uçurdu: Kahraman ilan edildi" desc="Rusya'nın Ukrayna'ya işgali sürerken, dün Kırım'da gerçekleşen bir olay, yeni bir kahramanlık hikayesini de ortaya çıkardı. Vitaly Shakun isimli bir Ukrayna askerinin Rus birlikleri bölgeye girmesin diye son anda köprü ile birlikte kendisini de havaya uçurduğu belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı, askeri 'kahraman' ilan etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/26/iecrop/4b046-16458535560913-1920_16_9_1645880461.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rus-gucleri-girmesin-diye-kopruyle-birlikte-kendini-havaya-ucurdu-kahraman-ilan-edildi-6976355/"]

[old_news_related_template title="Rus tanklarının önüne geçti: Sosyal medya bu videoyu konuşuyor" desc="Rus işgalinin üçüncü gününde Ukrayna'da çekilen görüntüler, Pekin'in Tiananmen Meydanı'nda dört Çin tankından oluşan bir sıranın önünde duran adamın 'otoriter rejime karşı bir meydan okuma sembolü haline gelmiş fotoğrafını' anımsattı. Görüntüler, kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/26/iecrop/pnxzzcyjkzbj5ev3z4pyl4vdia_16_9_1645864147.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rus-tanklarinin-onune-gecti-sosyal-medya-bu-videoyu-konusuyor-6975796/"]