Afganistan'ın Paktika bölgesinde dün 6,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi ise yaptığı açıklamada depremin Pakistan, Afganistan ve Hindistan’da 119 milyon kişi tarafından hissedildiği duyuruldu.

Aljazeera'nin haberine göre, deprem nedeniyle en az bin 500 kişinin hayatını kaybettiği, 2000'den fazla kişinin de yaralandığı açıklandı. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırması (USGS), Çarşamba gününün erken saatlerinde depremin büyüklüğünün 5,9 olarak açıklarken daha sonra 6,1 olarak revize etti.

Afghanistan hit by deadliest earthquake in 20 years | Earthquakes News | Al Jazeera

Ölümlerin çoğunun Paktika bölgesinde kayıtlara geçtiği açıklandı. Afganistan İçişleri bakanlığı yetkilisi Salahuddin Ayubi, arama kurtarma çalışmaları kapsamında yaralılara ulaşmak ve tıbbi malzeme ve yiyecek ulaştırmak için helikopterlerin kullanıldığını söyledi.

Afganistan’daki Taliban yönetimi de 6.1 büyüklüğündeki depremin ardından uluslararası kuruluşlara yardım çağrısında bulundu. Şiddetli yağışlar ve kaynakların yetersiz olması nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının geniş bir şekilde yürütülemediği Afganistan’da halk, dünyadan yardım bekliyor.

Depremin merkez üssü olan Host kenti yakınındaki köylerde yüzlerce ev tamamen yıkılırken, yollar enkaz yığınlarıyla kapandı, telefon hatları kesildi. Depremde kaç kişinin öldüğü henüz netlik kazanmazken, binden fazla kişinin çamurdan yapılan evlerin enkazı altında kaldığı belirtiliyor. Enkaz altından çıkarılan cansız bedenler ise halk tarafından açılan toplu mezarlara gömülüyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı yardım kuruluşları, depremden en çok etkilenen Paktika vilayeti ve çevresine acil barınma ve gıda yardımı sağlamaya çalışıyor.

BM YARDIM TALEP EDECEK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Afganistan Özel Temsilci Yardımcısı ve İnsani Yardım Koordinatörü Ramiz Alakbarov gazetecilere yaptığı açıklamada, Paktika ve Host vilayetlerini vuran depremin, komşu ülkeler Pakistan ve Hindistan’da da hissedildiğini söyledi.

Alakbarov, yapılan ön araştırmalara göre Afganistan’da gerekli ihtiyaçların karşılanması için 15 milyon dolar acil yardıma ihtiyaç olduğunu ifade etti. BM’nin yalnızca gıda, barınma ve tıbbi malzeme ihtiyaçlarıyla ilgilenmediğini aynı zamanda su kaynaklı hastalıkların oluşmasını önlemeye çalıştığını vurgulayan Alakbarov, suyla bulaşan bir hastalığın ortaya çıkmasının istenmeyen bir senaryo olacağını belirtti. Alakbarov, BM ve ortak kuruluşların enkaz kaldırma çalışmaları için yeterli kapasiteye sahip olmadığını bu nedenle bölgedeki bazı ülkelerle ön temasların yapıldığını ve ihtiyaçlar netleştiğinde resmi talepte bulunulacağını söyledi.

"KÖYÜMÜZE HALA YARDIM ULAŞMADI"

Paktika eyaletindeki Gayan bölgesinde yaşayan Saffuddin yaptığı açıklamada, “Şiddetli deprem yaşandığında köyümüzdeki evler yıkıldı. Depremde yaralanmalar, ciddi hasar ve büyük bir yıkım meydana geldi. Çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Buraya henüz yardım ulaşmadı. Örtüye, battaniyeye, gıdaya, çadırlara ihtiyacımız var. Bu köydeki insanlar depremin ardından sokakta yaşamaya başladı. Bir tane çadırımız var ama parçalanmış ve kullanılamaz halde. Her şeyimizi kaybettik, her şey gitti" dedi.

Salı günü gece saatlerinde Afganistan’ın doğusunda Pakistan sınırında bulunan Host kentinin 44 kilometre güneybatısında 6.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, ölü sayısının bini geçtiği açıklanırken, bin 500 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

2002’DEN BU YANA EN ÇOK CAN KAYBI YAŞANAN DEPREM

Bugün meydana gelen deprem Afganistan’da 2002’den beri en fazla can kaybının yaşandığı deprem oldu.

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu’nun (USGS) açıklamasına göre deprem, Afganistan’ın güneydoğusunda Pakistan ile sınırında bulunan Khost kentine 44km uzaklıkta meydana geldi.

Host ve Nangarhar bölgesinde de ölüm ve hasar meydana geldiği belirtildi fakat bölgede incelemelerin devam ettiği ve kapsamlı bir açıklamanın ise daha sonra yapılacağı duyuruldu.

[old_news_related_template title="Afganistan 6.1'lik deprem ile yıkıldı: Binlerce ölü ve yaralı var" desc="Afganistan'ın Paktika bölgesinde sabaha karşı şiddetli bir deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği açıklansa da daha sonra yapılan açıklamalarda ölü sayısının 1000'i geçtiği belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/22/iecrop/deprem-twitter1_16_9_1655876010.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/afgansitan-6-1-ile-yikildi-yuzlerce-olu-var-7207475/"]

[old_news_related_template title="İsrail'den skandal karar: Türkiye, Afganistan ve Yemen'le bir tutuldu" desc="İsrail’in İran’ın olası intikam saldırıları nedeniyle Türkiye’deki vatandaşlarına “Derhal ülkeden ayrılın” çağrısında bulunmasının yankıları sürerken, bu kez İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi skandal bir karara imza attı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/22/iecrop/img-20171112-wa0001_1024_16_9_1655880854.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israilden-skandal-karar-turkiye-afganistan-ve-yemenle-bir-tutuldu-7207589/"]

[old_news_related_template title="Naci Görür'den Van'daki deprem hareketliliğiyle ilgili açıklama" desc="Van'daki deprem hareketliliğini yorumlayan deprem uzmanı yer bilimci Naci Görür, 'Bu bölgedeki Van, Erciş ve Hasan Timur Fay zonlarında küçük küçük depremler oluyor. Bölgenin K-G sıkışmasına bağlı olarak gelişen bu küçük depremleri pek endişe verici bulmuyorum” ifadelerini paylaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/22/iecrop/naci-gorur-1_16_9_1655930530.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/naci-gorurden-vandaki-deprem-hareketliligiyle-ilgili-aciklama-7209434/"]