Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bugün, tutuklu bulunan Osman Kavala ile ilgili bir karar aldı. AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46'ncı maddesinin birinci fıkrasını ihlal ettiğine hükmetti.

Türkiye'nin ihlal ettiği belirtilen madde, taraf ülkelerin taraf oldukları davada AİHM'in verdiği kesinleşmiş kararlara uymayı taahhüt etmesini öngörüyor. Bu karar ile birlikte Türkiye'ye yaptırım uygulanmasının da önü açılmış oldu. Mahkeme, Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatılması için kararını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gönderecek. Komite, ilk toplantısıyla birlikte ihlale karşı nasıl bir siyasi karar alınması gerektiğini görüşmeye başlayacak.

Öte yandan mahkeme, Kavala'ya 7.500 euro mahkeme masrafının ödenmesine de 16'ya karşı 1 oyla karar verdi.

İngiliz haber ajansı Reuters, bu karar ile birlikte Ankara'nın Avrupa Konseyi'nden uzaklaştırılmasının da gündemde olduğunu belirtti. Ajansa konuşan uzmanlar, Türkiye'nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi'nden uzaklaştırılmasının Türk vatandaşlarına Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından sağlanan haklara erişememesi anlamına geleceğini söyledi.

ERDOĞAN AVRUPA KONSEYİ'Nİ KARŞISINA ALMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Şubat ayında Avrupa Konseyi'ni sert bir dille eleştirmişti. Erdoğan, bu yılın Şubat ayında Avrupa Konseyi'nin üye ülke Türkiye aleyhine Kavala'nın serbest bırakılmaması sebebiyle ihlal prosedürü uygulamasına başlatmasına tepki göstermişti.

Erdoğan o dönemde, "Biz, kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Duymayanlara da kusura bakmasınlar bizim saygımız olmayacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Yaklaşık 5 yıldır cezaevinde tutulan Osman Kavala hakkında AİHM, 10 Aralık 2019'da Kavala'nın serbest bırakılmasını istemiş ve bu yönde bir çağrıda bulunmuştu.

ANKARA'DAN YANIT GELDİ

AİHM'in aldığı karara Ankara'dan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "AİHM konuyla ilgili olarak bugün açıkladığı kararla beklentilerimizi boşa çıkarmış ve Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur" ifadesini kullandı.

Bilgiç açıklamasının devamında ise, "Bundan sonraki aşamada süreci takip edecek olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, daha önce sergilediği tarafgir ve seçici yaklaşımı bir yana bırakarak, sağduyuyla ve bazı çevrelerin siyasi gündem yaratma arayışlarına mahal vermeksizin hareket etmesini bekliyoruz" dedi.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye, AİHM kararlarına uymayı taahhüt etmiş ve bu taahhüdünün gereğini daima yerine getirmiş bir ülkedir. Türkiye, AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden biridir. Zira üye ülkelerin AİHM kararlarını icra oranı yüzde 80,20 iken; Türkiye'nin icra oranı yüzde 87,98'dir. Diğer kararların icra süreci ise devam etmektedir. Türk yargı makamları, AİHM'in Kavala hakkında verdiği 10 Aralık 2019 tarihli kararını uyguladıklarını defaatle belirtmişlerdir" ifadelerini kullandı.

AİHM'in, Kavala dosyasını öne çekmesine tepki gösterilen açıklamada, "AİHM Büyük Daire gündeminde 22 dosya bulunmasına ve halihazırda derdest dosyaların tamamına yakınının Kavala dosyasından daha önceki tarihlerde, bir kısmının ise en az 1 yıl önce Büyük Daire'ye gelmiş olmasına rağmen Kavala dosyasının öne çekilmesi, AİHM'in güvenilirliğini ve itibarını olumsuz etkileyeceği gibi AİHM'in Türkiye'ye karşı objektifliği ve tarafsızlığı konusunda kamuoyumuzdaki tartışmaları da artıracaktır" denildi.





[old_news_related_template title="Türkiye, Osman Kavala'ya 131 bin TL ödeyecek" desc="Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Osman Kavala için 2019'da verilen tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle, Türkiye'nin 7 bin 500 Euro (131 bin 692 TL) mahkeme masrafı ödenmesine karar verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/11/iecrop/osman-kavala-dha-1_16_9_1583784475_16_9_1657532424.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/turkiye-osman-kavalaya-131-bin-tl-odeyecek-7243574/"]