TSK’nın Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütüne yönelik hava operasyonu uluslararası kamuoyunun gündeminde...

Kara operasyonu sinyali veren Türkiye’nin, Suriye hükümet güçlerinin Tel Rıfat'tan çekilmesine yönelik bir anlaşma sağlaması için Rusya’ya talepte bulunduğu iddia edildi.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun Türk yetkililere dayandırdığı habere göre, Türkiye’nin talebini kabul eden Rusya, kara operasyonunu önlemek için Suriye güçlerinin yanı sıra PKK/YPG militanlarını da Tel Rıfat bölgesinden çekilmeye ikna etmeye çalışıyor. Al Jazeera’ye konuşan Türk yetkililer, Rusya’nın bir askeri operasyona alternatif olarak Türkiye’nin kuzey Suriye ile ilgili taleplerini karşılamaya çalıştığını belirtti.

Türkiye’nin, PKK/YPG militanlarının da Menbic, Kobane veTel Rifat’tan çekilmesini istediği kaydedildi. Habere göre, Ankara ayrıca PKK/YPG yerine bazı sınır bölgelerinde Suriye askerlerinin konuşlanması fikrine açık olduğunu bildirdi.

'RUSYA'YA SÜRE VERİLDİ'

Al Jazeera, Ankara’nın Moskova’ya taleplerinin karşılanması için süre verdiğini, aksi takdirde askeri operasyona start vereceğini bildirdiğini aktardı.

Londra merkezli Al-Araby al-Jadeed gazetesi ise Türkiye’nin kara harekatına hazırlanırken bir yandan da Suriye hükümetine destek veren Rusya’yla görüşmeleri sürdürdüğünü yazdı. Gazete, TSK’nın operasyonunun aşamalı olacağını ve ilk aşamada Tel Rifat’ı, daha sonra da Kobane ve Menbic’i kapsayacağını belirtti.

Rusya’nın ikna etmesi halinde Suriye güçlerinin Tel Rifat’tan çekileceği ve bölgeye Türkiye destekli Suriyeli grupların yerleşebileceği bilgisi de haberde yer aldı.

TERÖR ÖRGÜTÜ, RUSYA'DAN YARDIM İSTEMİŞTİ

13 Kasım'da Suriyeli terörist Ahlam Albashir’in İstanbul'un kalbi Taksim İstiklal Caddesi'ne bombalı saldırı düzenleyerek 6 kişiyi öldürmesi ve 81 kişiyi de yaralamasından sonra Ankara Suriye'ye hava harekatı başlatmış ve bir kara operasyonunun da sinyalini vermişti.

Omurgasını terör örgütleri PKK/PYD/YPG’nin oluşturduğu ve ABD’nin de destek verdiği Suriye Demokratik Güçleri’nin elebaşı Mazlum Abdi, ABD ve Rusya’dan Türkiye’ye karşı yardım istemişti. Abdi’nin, geçen hafta Rus yetkililerle masaya oturduğu ve destek için ikna etmeye çalıştığı ortaya çıkmıştı.

Lübnan merkezli Al Mayadeen’e konuşan kaynaklar, terör örgütü elebaşı ile Rusya’nın Suriye’deki operasyonunu yöneten kumandan Alexander Şayko’nun Haseke’de bir araya geldiğini söylemişti. Haberde iki ismin “Türkiye’nin olası kara harekâtını ve buna karşı alınacak önlemleri görüştüğü” belirtilmişti.

[old_news_related_template title="ABD, Türkiye'nin operasyonları üzerine Suriye'de PKK/YPG ile devriyelerini azalttı" desc="ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'ye karşı devam eden operasyonları dolayısıyla ABD askerlerinin örgütle bölgedeki devriyelerini azalttığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/29/iecrop/ypg-aa_16_9_1669761816.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-turkiyenin-operasyonlari-uzerine-suriyede-pkk-ypg-ile-devriyelerini-azaltti-7508530/"]

[old_news_related_template title="Esad'dan Erdoğan'a: Söz değil icraat bekliyoruz" desc="Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşebileceğini duyurmasının ardından Erdoğan'ın sözlerinin samimi mi yoksa seçim öncesi siyasi bir atak mı olduğunu anlayamadığını söyleyen Esad, “Suriye, Türkiye’den söz değil icraat bekliyor” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/29/iecrop/as_16_9_1661242214_16_9_1669736586.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/esaddan-erdogana-soz-degil-icraat-bekliyoruz-7508039/"]

[old_news_related_template title="Türk yetkili Reuters'a konuştu: Suriye operasyonu için karar alınacak" desc="İngiltere merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan Türk yetkililer, bugün gerçekleşecek kabine toplantısında Suriye'ye bir kara harekâtı kararı çıkabileceğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/28/iecrop/suriye-depo1_16_9_1669635807.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turk-yetkili-reutersa-konustu-suriye-operasyonu-icin-karar-alinacak-7505447/"]