Almanya'da Dışişleri Bakanı olduktan sonra Türkiye ve Yunanistan'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Annalena Baerbock'un burada yaptığı açıklamalar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile kameralar önünde gerginlik yaşaması gündemdeki yerini koruyor. Baerbock'a Almanya hükümetinden ve muhalefetinden farklı tepkiler yükseldi.

Bu kez Baerbock'a tepki Merkel'in muhafazakar partisi Hristiyan Demokrat Birlik CDU'dan geldi. Ana muhalefet Hıristiyan Birlik Partisi'nin (CDU) Dış politika sözcüsü Johann Wadephul Baerbock'un Çavuşoğlu ile basın toplantısında tartışmasını eleştirdi. Wadepuhl, iki ülke arasında sorunların ikili görüşmelerde dile getirilmesinin daha yerinde olacağını savundu.

Alman Federal Meclisi Üyesi ve CDU/CSU meclis grup lideri Johann Wadephul, Baerbock'un Atina'da yaptığı konuşmaya ve Çavuşoğlu ile yaşadığı gerginlikle ilgili konuştu, temsil ettiği partilerin bu konuşmadan rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

'BİZİM İKİ ÜLKEYE DE İHTİYACIMIZ VAR'

Wadephul, Baerbock'un Yunanistan'da Türkiye'yi eleştirmesini de yanlış buldu. AFP haber ajansına konuşan Wadepuhl, eleştirilerde üsluba dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Bizim iki ülkeye de ihtiyacımız var” görüşünü ifade etti. Wadephul, "Eğer bu iki ülkeyi birlikte ziyaret etmeye karar veriyorsa, üslup ve iletişim ılıman olmalıdır. Türkiye'yi Yunan topraklarından alenen eleştirmek yanlıştı." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ortak basın toplantısı düzenlediği Alman mevkidaşı Baerbock'a Osman Kavala konusunda tepki göstermiş, Çavuşoğlu, "Osman Kavala'yı Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz, fonluyorsunuz. Gezi olaylarında ne kadar fonladığınızı biliyoruz" demişti.

'KINAYACAK BİR ADIM ATILMADI'

Baerbock'a bir başka eleştiri de Almanya'daki Sol Parti SDP'den geldi. SDP'ye üye Alman Federal Meclisi Üyesi Sevim Dağdelen ise Baerbock'u yeteri kadar sert olmamakla suçlarken Alman hükümetine de yüklendi. Dağdelen, "Almanya'nın Türkiye'ye silah ihracatı ve mali yardımları halen devam ediyor. NATO ortağı Türkiye'nin hem Irak'ta hem de Suriye'de uluslararası hukuku ihlal eden tavrını kınayacak bir adım halen atılmadı." eleştirisine bulundu.

Almanya'daki Türk Cemaati Başkanı Gökay Sofuoğlu da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile birlikte Baerbock'u "diplomasinin dilini" terk ettiği için eleştirmiş, bunun Almanya'daki Türkiyelilere zarar vereceğini savunmuştu.

KENDİ PARTİSİNDEN DESTEK GELDİ

Baerbock'a partili arkadaşları Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir ile Baden Württemberg Maliye Bakanı Danyal Bayaz'dan destek geldi. Twitter üzerinden açıklama yapan Bayaz, Baerbock'un Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep etmesini ve muhalefet ile görüşmesini doğru bulduğunu belirterek, böylece Türkiye'nin Erdoğan'dan ibaret olmadığını gösterdiğini yazdı.

Cem Özdemir ise iki ülkeyi birbirine bağlayan çok şey olduğunu, ancak sorunların da dile getirilmesi gerektiğini yazdı. Twitter üzerinden görüşünü bildiren Özdemir, Türkiye'nin Suriye'ye askeri harekatının bölge halkına büyük zarar vereceğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'tan ise eleştirilere henüz yanıt gelmedi.

[old_news_related_template title="Bakan Çavuşoğlu ile Alman mevkidaşı arasında Osman Kavala gerilimi" desc="Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ortak basın toplantısı düzenlediği Alman mevkidaşı Baerbock'a Osman Kavala konusunda tepki gösterdi. Çavuşoğlu, 'Osman Kavala'yı Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz, fonluyorsunuz. Gezi olaylarında ne kadar fonladığınızı biliyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/29/iecrop/11-almanya-1_16_9_1659118267.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bakan-cavusoglu-ile-alman-mevkidasi-arasinda-osman-kavala-gerilimi-7277912/"]

[old_news_related_template title="Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Fransız mevkidaşına Türkiye'yi şikayet etti" desc="Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Fransız mevkidaşı Catherine Colonna ile görüşmek üzere Paris'e gitti. Dendias'ın Fransız mevkidaşıyla yaptığı görüşmede Türkiye ile yaşanan sorunları ele aldığı ve Ankara yönetimini şikayet ettiği ortaya çıktı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/30/iecrop/dendi_16_9_1659162460.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunanistan-disisleri-bakani-dendias-fransiz-mevkidasina-turkiyeyi-sikayet-etti-7278314/"]

[old_news_related_template title="Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'tan Türkiye ziyareti öncesi dikkat çeken açıklama" desc="Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye ve Yunanistan'a gerçekleştireceği ziyaretler öncesi önemli açıklamalarda bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/28/iecrop/indir-2022-07-28t161741.997_16_9_1659014295.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/almanya-disisleri-bakani-baerbocktan-turkiye-ziyareti-oncesi-dikkat-ceken-aciklama-7275539/"]