Almanya’da havaalanlarındaki çalışan eksikliği nedeniyle, yaşanan kaosu azaltmak için Türk işçi arayışına gidilmesi ülkedeki gündemini koruyor. Alman basını, havalimanında büyük bir personel yaşandığını belirtirken, beklenenden az Türk işçi geldiğine dikkat çekti. Halen bazı havalimanlarının Türk işçi beklediği kaydedildi.

Sadece Frankfurt Havaalanı'na 2000 Türk işçi, diğerleriyle birlikte toplam 7200 Türk havaalanı çalışanı alınacaktı. Ancak 1.5 ayda yalnızca bir Türk işçinin işe başlaması dikkat çekmişti.

Almanya'da yer hizmetleri sağlayıcıları işverenler derneği başkanı Thomas Richter, "Önümüzdeki günlerde Türkiye'den 145, belki 150 çalışan yardıma gelecek" dedi. Bu kişilerin özellikle Nürnberg ve Münih havaalanlarında görevlendirileceğini duyurdu.

SAATLİK EN AZ 276 TL ÖDENECEK

Ancak Richter'in açıkladığı rakamlar, Almanya'nın beklentilerinin oldukça altında. 150 işçiyle çözümün ne kadar olabileceği sorusuna Richter, "Sonuçta, akut sorunları çözmek için bir fikirdi." cevabını verdi.

Bild am Sonntag Gazetesi, bu gecikmenin nedenini Havaalanları Birliği ADV'nin Genel Müdürü Ralph Beisel'e sordu. Beisel, sorunun zaman alıcı ve kritik onay sürecinden kaynaklandığını açıklamıştı. Sadece özgeçmiş kontrolünün en az 6 hafta sürdüğü bildirilmişti.  Ancak Richter, bu durumun da değiştiğini yazdı. "Birçok havalimanındaki durum, onay sürecini de hızlandırdı. Artık bu süreç iki haftaya kadar kısaldı." dedi.

Türkiye'den gelecek işçilere saat ücreti olarak en az 15 Euro (yaklaşık 276 TL) verilecek. Alman havaalanlarında güvenlik personeli, check-in personeli, yükleme personeli ve diğer yer hizmetleri personeli açıkları bulunuyor.

DÜSSELDORF HAVALİMANI TÜRK ÇALIŞANLARI BEKLİYOR

Son olarak Düsseldorf Havalimanı, kaos nedeniyle çalışan alımlarını hızlandırdıklarını duyurdu.

Almanya'da hükümet, 2 bine yakın Türk'ün çalışan olarak gelmesini sağlayacak planı 6 Temmuz'da onaylamıştı. Başlangıçta beklenen işçi sayısı 2 bin olduğuna vurgu yapılırken, bu sayısının günden güne düştüğü belirtildi. Richter buna neden olarak, Almanya'nın personel bulmaya başlamasını gösterdi. Bu yüzden Türkiye'de beklenen işçi sayısı 500 kişiye kadar düştü.

Haziran ayında özellikle corona virüsü yasaklarının ardından havalimanlarında çalışan sayısının azaltılması, bu yaz Avrupa genelinde büyük bir seyahat kaosuna neden oldu.

[old_news_related_template title="Almanya başbakanından vize yasağı açıklaması" desc="Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle tüm Rus vatandaşlarına Avrupa Birliği (AB) ülkelerine turist vizesi verilmesi yasağı getirilmesine karşı çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/11/iecrop/scholz-reuters_16_9_1660223029.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/almanya-basbakanindan-vize-yasagi-aciklamasi-7302293/"]

[old_news_related_template title="Lübnan'da hesabındaki parayı çekemeyen kişi, banka çalışanlarını rehin aldı" desc="Beyrut'ta bankadaki parasını çekemeyen kişi, havaya 3 el ateş etti ve banka çalışanlarını rehin aldı. Silahlı kişi, hesabındaki tüm parasını talep ediyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/11/iecrop/beyrut-reuters_16_9_1660216836.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/lubnanda-hesabindaki-parayi-cekemeyen-kisi-banka-calisanlarini-rehin-aldi-7301984/"]

[old_news_related_template title="Almanya Türkiye'den 1.9 milyon çalışana kapıları açtı: 10 gözde mesleği duyurdular" desc="Almanya'da işçi açığı 2 milyona dayanırken gözler Türkiye'den gelen kalifiye çalışanlarda... Almanya'nın acilen eleman aradığı sektörler açıklanırken ihtiyacın yoğun olduğu 'gözde 10 meslek grubu' belli oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/22/iecrop/calisan-shutterstock_16_9_1655884580.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/almanya-turkiyeden-1-9-milyon-calisana-kapilari-acti-10-gozde-meslegi-duyurdular-7207883/"]