NATO’nun doğu kanadının ön cephesini oluşturan üç ülkenin savunma bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, “Ukrayna’ya güvenlik yardımının hızlı bir şekilde iletilmesi konusunda birlikte çalıştıkları” belirtildi.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre Estonya, Ukrayna’ya Javelin tanksavar füze; Letonya ve Litvanya’nın da Stinger uçaksavar füze göndereceği kaydedildi.

Stinger, uçak ve helikopterleri hedef alabilen karadan havaya bir füze türü. Ukrayna’ya daha önce Trump yönetimi de Javelin füze tedarik etmişti. Bu silahların görüntülemede kızılötesi arayıcısı bulunuyor ve tankların zırhının en zayıf noktası olan üst kısımdan vurulmasına imkan sağlıyor.

ABD FÜZELERİN GÖNDERİLMESİNE ONAY VERDİ

Kararla ilgili bilgi sahibi olan ve Reuters haber ajansına konuşan üç kaynağa göre, ABD Dışişleri Bakanlığı da üç ülkenin Ukrayna’ya ABD yapımı füze ve silahları göndermesine yeşil ışık yaktı.

İhracat denetim kuralları kapsamında ülkeler, ABD’den aldıkları silahları üçüncü ülkelere göndermeden önce ABD Dışişleri Bakanlığı’nın onayını almak zorunda.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Antony Blinken’ın Kiev ziyareti öncesinde Ukrayna’ya 200 milyon dolarlık takviye savunma yardımı açıklamıştı.

ABD’li yetkililer, ordu envanterinden hangi ilave askeri teçhizatın Ukrayna’ya gönderilebileceğini belirlemek üzere çalışıyor.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Ukrayna ve Rusya' açıklaması" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Rusya ve Ukrayna arasında bir barışın hâkim olmasına arabulucu olabiliriz' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/21/iecrop/a7f3f6d81e12f49b9efb08913236cd19_16_9_1642768727.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/cumhurbaskani-erdogandan-ukrayna-ve-rusya-aciklamasi-6903238/"]

[old_news_related_template title="Rusya Dışişleri Bakanı: Ukrayna'ya saldırma planımız yok" desc="Rusya ile Ukrayna arasındaki artan gerilim dünyada kaygı yaratırken, tansiyonu düşürmeye yönelik diplomatik çabalar sürüyor. ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile Cenevre’de bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı planı olmadığını söyledi. Blinken ise olası bir işgale hızlı ve sert yanıt vereceklerini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/21/iecrop/lavrov-blinken-reuters_16_9_1642770780.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-disisleri-bakani-ukraynaya-saldirma-planimiz-yok-6903181/"]