Türk yapımı Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) üreten Baykar Makina şirketinin CEO’su Haluk Bayraktar, CNN International kanalında katıldığı programda Rusya’da tepki çekecek açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın abisi olan Haluk Bayraktar, CNN’e Rusya’ya asla SİHA satmadıklarını ve satmayacaklarını, Ukrayna’nın egemenliğini ve bağımsızlık mücadelesini desteklediklerini söyledi.

Bayraktar, “Türkiye ve Ukrayna’nın özellikle havacılık ve savunma alanında stratejik düzeyde ilişkileri var. Türkiye, Ukrayna’yı silahlı drone teknolojisiyle destekliyor. Aynı zamanda Ukrayna’dan insansız hava araçları için motor alıyoruz. Ukrayna’yla kazan-kazan ilkesine dayalı bir ilişki geliştirdik ve bu, iki ülkeye de avantajlar sağlıyor. Bu açıdan Ukrayna’yı kesinlikle destekliyoruz” dedi.

Haluk Bayraktar, CNN kanalının canlı yayınına katıldı.


RUSYA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Son yıllarda 20’den fazla Bayraktar TB2 satın alan Ukrayna, 27 Ocak’ta 16 tane daha SİHA siparişi vermişti Rusya’ya karşı savaşta kullanılan ve Rus hedefleri vurmada etkili olduğu belirtilen Türk SİHA’larının Ukrayna’ya satışı, Kremlin’de rahatsızlık yaratmıştı. Rusya lideri Vladimir Putin’in aralık ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna’nın insansız hava araçlarını “provokatif” şekilde kullanmasını kınadığı ifade edilmişti.

Son olarak Litvanyalıların Ukrayna için Bayraktar TB2 almak üzere düzenledikleri bağış kampanyasında yaklaşık 6 milyon euro toplamasının ardından Baykar ve Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), 3 adet SİHA’nın bağışlanmasına karar vermişti.