Rusya-Ukrayna savaşı giderek şiddetlenirken ABD, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal ve biyolojik silahla saldırı planı yapabileceğini belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın saldırıları artırmak için bahane aradığını belirterek “Hepimiz tetikte olmalıyız. Rusya muhtemelen kimyasal ya da biyolojik silah kullanacak veya onları kullanarak sahte bayrak operasyonu düzenleyecek” dedi.

Psaki, Rusya’nın "ABD Ukrayna’da biyolojik silaha başvurabilir" iddiasını “saçmalık” olarak niteledi. Sözcü, Twitter mesajında da “Rusya daha önce de kendi saldırısı öncesi Batı’yı bu tür ihlallerle suçladı. Bu açıkça Rusya’nın Ukrayna’ya daha fazla saldırıyı meşrulaştırmak için kullandığı bir plan” ifadelerini kullandı.

RUSYA: ABD BİYOLOJİK SİLAH GELİŞTİRİYOR

Rusya dün ABD’nin Ukrayna’da askeri-biyolojik bir program yürüttüğünü iddia etmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, programla ilgili delillere ulaştıklarını belirterek “Ukrayna’nın topraklarımıza yakın laboratuvarlarında biyolojik silah bileşenleri geliştirdiği sonucuna varabiliriz” demişti.

ABD dışında diğer Batılı ülkeler de son günlerde Rusya’nın konvansiyonel olmayan silah kullanarak Ukrayna’da saldırıları artırabileceğini savunuyor. İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre bir Batılı yetkili “Endişelenmek için çok nedenimiz var” dedi.

Rusya’nın destek olduğu Suriye’deki Beşar Esad yönetiminin de daha önce savaşta kimyasal silah kullandığı iddia edilmişti.

İngiltere Savunma Bakanlığı, daha önce Rusya’nın Ukrayna’da vakum bombası kullandığını öne sürmüştü.

[old_news_related_template title="Rusya'dan Ukrayna'ya inanılmaz suçlama: ABD ile birlikte kolera ve şarbon yaymak için silah geliştiriyorlar" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 14'üncü gününde Kremlin, ABD'nin Ukrayna'ya 'biyolojik silah geliştirmek için' yardım ettiğini öne sürdü. Kremlin Sözcüsü Peskov, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova'nın da gündeme getirdiği ABD'nin Ukrayna'da kolera, şarbon gibi örnekleri barındıran biyolojik silah laboratuvarlarını finanse ettiği yönündeki iddialarını yeniden hatırlattı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/09/iecrop/indir-2022-03-09t154648.212_16_9_1646830038.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyadan-ukraynaya-inanilmaz-suclama-abd-ile-birlikte-kolera-virusu-yaymak-icin-silah-gelistiriyorlar-6999747/"]

[old_news_related_template title="Rusya: Ukraynalı milliyetçiler Çernobil’in elektrik hatlarına saldırdı" desc="Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, Ukrayna’daki bazı milliyetçi grupların Çernobil Nükleer Santrali’nin elektrik hatlarına ve trafolarına saldırdığını iddia etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/09/iecrop/shutterstock_1077083285_16_9_1643009712_16_9_1646851939.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukraynali-milliyetciler-cernobilin-elektrik-hatlarina-saldirdi-7000406/"]