Rusya ve Ukrayna, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya santraline yönelik saldırılar için birbirlerini suçlarken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres nükleer santralin bulunduğu bölgenin askerlerden arındırılması yönünde çağrıda bulundu.

Ukrayna'nın Energoatom Ajansı, Zaporijya santralinin dün beş kez vurulduğunu, vurulan yerlerden birinin de radyoaktif materyallerin tutulduğu alanın yakınlarında bir yer olduğunu açıkladı. Rusya'nın TASS haber ajansında yer alan ve Rus yetkililere dayandırılan haberde ise Ukrayna'nın santrali iki kez top atışına tuttuğu ifade edildi.

Reuters iki tarafın da verdiği bilgilerin doğru olup olmadığını başka kaynaklardan teyit edemedi.

BM Güvenlik Konseyi, dün durumu değerlendirmek üzere bir araya geldi. Genel Sekreter Antonio Guterres iki tarafa da santral yakınlarında ateşi durdurmaları çağrısında bulundu. Guterres "Santral, askeri operasyonların bir parçası olarak kullanılmamalı. Tam aksine, bölgenin güvenliğini sağlamak için teknik olarak askerlerden arındırılacak bölgenin sınırları belirlenmeli" dedi.

Rusya Zaporijya santralini, 24 Şubat'ta başlattığı işgalin ardından Mart ayında ele geçirmişti. Rus güçlerinin kontrolünde bulunan santralin işletimi ise Ukraynalı teknisyenler tarafından gerçekleştiriliyor.

Güvenlik Konseyi'nin dünkü toplantısında ABD de bölgenin askerden arındırılması talebine destek verdi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (UAEA) bölgeyi ziyaret etme çağrısında bulundu.

UKRAYNA: RUSLAR SANTRALDEN ÇEKİLMELİ

Kiev ve Moskova santraldeki saldırılar için birbirlerini suçluyor. Ukrayna'nın iddiasına göre Rusya özellikle nükleer santrale yakın alanlardan atış gerçekleştirerek Ukrayna'yı yüksek risk nedeniyle ateşe karşılık veremeyecek durumda bırakmayı hedefliyor.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassiliy Nebenziua dünyanın "Çernobil ile kıyaslanabilecek bir nükleer felaketin eşiğine" sürüklenmekte olduğunu ifade etti ve UAEA yetkililerinin santrali bu ay ziyaret edebileceğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın santrali Ukrayna'ya geri vermesini talep etti. Zelenskiy "Yalnızca Rusların tamamen geri çekilmesi...ve santraldeki durumun yeniden tamamıyla Ukrayna'nın kontrolüne geçmesi tüm Avrupa için nükleer anlamda güvenliğin yeniden sağlanmasını garanti edebilir" dedi.

[old_news_related_template title="Rusya: Ukrayna Zaporijya Nükleer Santraline saldırdı" desc="Rusya tarafından işgal edilen Zaporijya bölgesinde kurulan Rus askeri-sivil idare sorumlularından Vladimir Rogov, 'Ukrayna ordusu Zaporijya Nükleer Santraline saldırdı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/11/iecrop/vurdu2_16_9_1660233348.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-zaporijya-nukleer-santraline-saldirdi-7302675/"]

[old_news_related_template title="AB ve G7, Rusya’dan Zaporijya Nükleer Santrali’ni Ukrayna’ya devretmesi istedi" desc="Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan G7 ülkeleri Avrupa Birliği (AB) ile birlikte yayınladıkları ortak bildiride, Rusya’dan Zaporijya Nükleer Santrali’nin kontrolünü Ukrayna’ya devretmesi istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/10/iecrop/ukrayna-nukleer-iha_16_9_1660161919.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ab-ve-g7-rusyadan-zaporijya-nukleer-santralini-ukraynaya-devretmesi-istedi-7300807/"]