Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı altıncı gününde devam ederken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Polonya'yı ziyaret etti.

Ziyareti sırasında basın toplantısı düzenleyen Johnson'a, Ukraynalı gazeteci Daria Kaleniuk sert sözlerle yüklendi.



"Ukraynalı kadınlar ve çocuklar gökten yağan füzeler ve bombalar yüzünden korku içinde yaşıyor" diyen gazeteci, sözlerine gözyaşlarıyla devam etti.

Gazeteci Kaleniuk, İngiltere Başbakanı'na "Lütfen hava sahalarını kapatın, çünkü III. Dünya Savaşı çoktan başladı" ifadeleriyle çağrıda bulundu.

"Kiev’e gelmiyorsunuz sayın Başbakan, çünkü korkuyorsunuz" diyen gazeteci, "NATO savaşı önlemek istediğini söylüyor ama III. Dünya Savaşı çoktan başladı" ifadelerini kullandı.

Johnson ise yanıtında, elinden geleni yaptığını ancak Batı çabuk davranıyormuş gibi yapmayacağını söyledi.



Kaleniuk, konuşmasında şunları söyledi:

* Ukrayna sınırından yeni geçtim. Ailem ve arkadaşlarım hâlâ orada. Ukraynalı kadınlar ve çocuklar gökten yağan füzeler ve bombalar yüzünden korku içinde yaşıyor. Bizler altında yaşadığımız gökyüzün korumak için haklarımızı talep ediyoruz.

* Hava sahalarının tamamen kapanmasını istiyoruz. Zaten bunun alternatifi nedir ki? NATO bizi savunmaktan çekiniyor, çünkü bir dünya savaşı başlamasından korkuyor. Ama savaş çoktan başladı ve çocuklar vuruluyor.



* Siz daha fazla yaptırım diyorsunuz sayın başbakan ama Roman Abramovich Londra’da ve hiçbir yaptırıma uğramadı. Onun çocukları bombaların altında değil, onun çocukları Londra’da.

* Putin’in çocukları Hollanda’da, Almanya’da, konaklarda yaşıyor. Bu insanlar nerede tutuklandı? Ben hiçbir yerde görmedim bunu. Ben sadece kendi ailemi, iş arkadaşlarımı görüyorum. Ve onların ne yaptığını ize söyleyebilirim: Onlar ağlıyor, biz ağlıyoruz. Ve nereye kaçacağımızı bilmiyoruz.



"200 BİNDEN FAZLA KİŞİYİ KABUL EDEBİLİRİZ"

Johnson, basın toplantısında mülteci sayılarının milyonlara ulaşabileceğini söyledi. Johnson, "Dün gece Biden ile konuştuğumda, şimdi başlayan insani acil duruma odaklandık. Putin'in işgali şimdiden yüz binlerce insanın evlerini terk etmesine neden oldu ve belki de milyonları bulan daha büyük bir kaçışa hazırlanmalıyız" dedi.

İngiltere'nin 200 bin Ukraynalıyı kabul edebileceğini söyleyen Johnson, "Kesin sayıları hesaplamak zor ama 200 binden fazla kişiyi kabul edebiliriz" açıklamasını yaptı.



Johnson "İngiltere, Ukrayna için acil durum ve insani yardım için 220 milyon sterlin sağlayacak. Polonya dahil komşu ülkelerde insani yardım için bin askeri hazırda bekletiyoruz" ifadelerini kullandı.

Johnson, “Putin’in binaları bombalayarak ve çocukları öldürmek için binalara füze atarak masum sivillere karşı barbarca ve ayrım gözetmeksizin taktik kullanmaya hazır olduğu oldukça açık” dedi.



"İNGİLTERE, UKRAYNA'DA RUSYA İLE SAVAŞMAYACAK"

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı askeri harekatın ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile görüşmek üzere Estonya’ya gitti.

Laane-Viru bölgesinde yer alan Tapa’daki askeri üste düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Johnson, “İngiliz birlikleri, Ukrayna'daki Rus güçleriyle savaşmayacak. Bölgeye yapılan yardım ve kararlar, NATO üyelerinin sınırları içindedir. Doğru olan da budur” dedi.

Johnson, İngiltere'nin Ukrayna'da Rus ordusuyla doğrudan çatışmaya girmeyeceğini belirterek, Ukrayna'ya asker göndermenin de İngiltere ve müttefikleri için gündemde olmadığını açıkladı. Johnson, "Bu noktada net olmak istiyorum, Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşmayacağız. Burada, Tapa'daki gibi bu ek kuvvetlerimiz sıkı bir şekilde NATO üyelerinin sınırları içindedir" dedi.

Johnson, "Herhangi bir NATO üyesinin Rusya ile aktif olarak çatışmaya girmesi, hiçbir üye tarafından düşünülmeyen büyük bir adımdır" ifadelerini kullanarak, "NATO'nun bir savunma ittifakı olduğunu anlamak çok ama çok önemli. Bu, yanlış hesaplama ve yanlış anlamanın çok muhtemel olduğu bir zamanda bu mesajı doğru almamız çok önemlidir" dedi.

JOHNSON YASAK BÖLGE ÇAĞRILARINI REDDETTİ

Johnson, Ukrayna'nın müttefiklerini Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmaya çağırması hakkında "Gerilimi tırmandırıcı çok büyük bir adım olurdu" ifadelerini kullanarak, "Ukrayna hava sahasında uçuşa yasak bölge söz konusu olduğunda, bunun Rus uçaklarını düşürmek anlamına geleceğini kabul etmeliyiz. Bunu yapmak mevcut çatışmayı tırmandırmak için çok büyük bir adım olur" dedi.

[old_news_related_template title="Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: İnsanlarımızı öldürmek için geldiler" desc="Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya'ya karşı verilen savaştan Ukrayna’nın galip çıkacağını belirterek, “Tüm dünya bizi destekliyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/01/iecrop/dmytro-kuleba-reuters-1_16_9_1608313172_16_9_1646100108_16_9_1646148195.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-disisleri-bakani-kuleba-insanlarimizi-oldurmek-icin-geldiler-6982815/"]