Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürerken, geçtiğimiz hafta yoğun çatışmalara sahne olan Çernobil nükleer santrali ve çevresinin kontrolü Rus birliklerine geçmişti.

Ukrayna'daki Çernobil'deki radyoaktif atık tesislerinde nükleer sistemlerin BM'nin nükleer gözlemcisine veri iletmeyi durdurduğu açıklandı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), içinde 210 bilim insanın bulunduğu Çernobil Nükleer Santrali'nin Rus güçlerinin eline geçmesinin ardından santralin uzaktan bilgi transferi sisteminin koptuğunu ve iletişimin kesildiğini açıkladı.

MÜZAKERE TEKLİFİ YAPTILAR

Ukraynalı yetkililer, 2 haftadır girişlerin yasaklandığı santralle sadece mail üzerinden iletişim kurulabildiğini belirtiyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, santraldeki bilim insanlarının güvenliği için Rusya ve Ukrayna ile müzakere düzenlemeyi teklif etti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı bugün yaptığı açıklamada, "Genel Müdür, Çernobil Nükleer Santrali'nde kurulu güvenlik önlemleri izleme sistemlerinden gelen uzaktan veri iletiminin kaybolduğunu belirtti" dedi. IAEA, Çernobil Nükleer Santrali'nin Rus güçlerinin eline geçmesinin ardından iletişimin koptuğunu ve uzaktan bağlantı sisteminin kapandığı için santralde neler olduğunu göremediklerini açıkladı.

ESİR TUTULAN PERSONELE İZİN VERİN

IAEA, bölgedeki radyasyon seviyelerinin nispeten düşük olmasına rağmen, personelin 'güvenli rotasyonunun' sağlanması gerektiğini savunarak Rus makamlarını Çernobil'de esir tutulan 210 personelin gitmesine izin vermeye çağırdı.

IAEA genel müdürü Rafael Mariano Grossi, "Ukrayna'nın nükleer tesislerinde güvenliği tehlikeye atan birkaç olay yaşadık" dedi.

Kiev ve Kharkiv yakınlarındaki radyoaktif atık bertaraf tesislerine zarar verildiğine dair raporlar da gelmeye davam ediyor.

UKRAYNA'DAN RUSYA'YA ÇAĞRI

IAEA, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya'nın artık Rusların kontrolünde olduğunu yedek parça ve ilaç teslimatını engellediğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da Rusya'yı Çernobil'deki zararı düzeltmek için 'ateşkes'e çağırdı. Kuleba, reaktörlerin güç hattının bir an önce tamir edilmesi gerektiğini belirtirken, Rusya'ya seslendi.

ATOM BOMBASININ 50 KATINA EŞİT

Çernobil'de 1986 yılında santralin dördüncü reaktöründe yaşanan patlama sonucu çevreye 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayılmıştı. Bu olay dünyanın en büyük çevre felaketlerinden biri olarak sayılıyor.

Bu olaydan sonra dördüncü reaktör kapatılsa da diğer reaktörler kapatılmadan evvel birkaç yıl çalışmaya devam etti. Santralde çalışan ama Çernobil bölgesinden uzaklaştırılan işçilerin konaklaması için ise yakındaki Slavutıç şehri sıfırdan inşa edildi.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler’in nükleer gözlemcisi, Rus kontrolü altındaki Çernobil ve Zaporijya nükleer santrallerini işletmek zorunda kalan rehine işçilerin korkunç çalışma koşullarına ilişkin endişelerini dile getirmişti. Çernobil’de rehin tutulan işçilerin günde sadece bir öğün yulaf lapası yediği ve günde en fazla iki saatlik uykuyla çalıştıkları da belirtilmişti.

[old_news_related_template title="Çernobil'de rehin alınan Ukraynalı görevliler anlattı: Günde bir öğün yemek verip..." desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken, Ukrayna'nın iki büyük nükleer santrali Zaporijya ve Çernobil, Rus birliklerin eline geçmişti. Bir süredir tüm dünyada endişe yaratan bu işgal ile ilgili endişe verici iddialar ortaya atıldı. İngiliz basını, santrallerde rehin alınan Ukraynalı çalışanların yaşadığı korkunç koşulları ortaya çıkardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/07/iecrop/16457467559578_16_9_1645775365-880x495-1_16_9_1646638417.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cernobilde-rehin-alinan-ukraynali-gorevliler-anlatti-gunde-bir-ogun-yemek-verip-6993975/"]

[old_news_related_template title="Putin, Polonya'yı vuracak mı? Üst düzey ABD'li yetkililer endişelerini açıkladı" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'ya silah yardımları devam ediyor. ABD'de üst düzey bir yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in silah akışını durdurmak için hava gücünü kullanabileceğini öne sürdü. Askeri mühimmat konvoyunun, Ukrayna'ya girmeden Polonya sınırları içerisinde vurulabilme ihtimali ise endişeleri artırdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/08/iecrop/1343107_16_9_1646733315.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putin-polonyayi-vuracak-mi-ust-duzey-abdli-yetkililer-endiselerini-acikladi-6996853/"]

[old_news_related_template title="Nükleer santralin yakınındaki Türk: Saldırı sonrası gaz maskesi takmamız istendi" desc="Ukrayna'nın Zaporija kentinde mahsur kalan Türkiye Aşçılar Federasyonu Ukrayna Temsilcisi Emrecan Tekin, dün gece Rusya tarafından vurulan nükleer santrale 10 kilometre mesafede olduklarını belirterek, 'Bizlere santraldeki sızıntı nedeniyle gaz maskesi takmamızı ve şehirden olabildiğince uzağa gitmemiz söylendi' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/04/iecrop/resim3_19950345_16_9_1646394271.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/nukleer-santralin-yakinindaki-turk-saldiri-sonrasi-gaz-maskesi-takmamiz-istendi-6989132/"]