Çin’in insan hakları ihlalleriyle gündemden düşmeyen Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nden, Uygur Türklerine yönelik baskıyı ortaya koyan belgeler ve binlerce fotoğraf sızdırıldı.

Polis bilgisayarlarının hacklenmesi sonucu elde edilen belgeler, bölgede yaşanan trajedinin boyutlarını ortaya koydu. İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC, Sincan’daki “yeniden eğitim kampları” ve resmi hapishanelerle ilgili bilinmeyen ayrıntıları içeren belgeleri aylarca inceledikten sonra yayınladı.

[caption id="attachment_7152477" align="alignnone" width="660"] Eğitim kamplarındaki Uygurlar.[/caption]

Çin, bölgedeki kampların sadece eğitim amaçlı olduğunu savunurken yeni yayınlanan belgeler kampların bir hapishaneden farksız olduğunu gösterdi. Çin hükümetine ait belgelerde kampın silahlı gardiyanlar tarafından korunduğu görüldü.

[caption id="attachment_7152478" align="alignnone" width="660"] Yeniden eğitim kampına götürülen 50 yaşındaki Havvagül Tevekkül.[/caption]

Kamptaki esir Uygurlara ait 5 binden fazla fotoğraf ve bilgi de yayınlandı. Birçok kişinin sadece Müslüman oldukları için ya da Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeleri ziyaret ettikleri için gözaltı kamplarına yerleştirildiği belirtildi.

[caption id="attachment_7152484" align="alignnone" width="660"] Anihan Hamit 73 yaşında gözaltına alındı.[/caption]

Tutuklanan kişilerin çoğunun da inançlarından dolayı hapis cezası aldığı, çok sayıda kişinin akrabaları tutuklandığı için şüpheli listesine alınarak takip edildiği kaydedildi.

[caption id="attachment_7152482" align="alignnone" width="660"] Rahile Ömer, gözaltına alındığında sadece 15 yaşındaydı.[/caption]

Son yıllarda Sincan bölgesindeki uydu fotoğrafları, bölgede gözaltı kamplarının sayısındaki artışı ortaya koymuştu. Kampta kalmış tanıklar da, tecavüz ve işkence olaylarının yaygın olduğunu savunuyor.

Anne babaları gözaltına alınan binlerce çocuğun da hükümet kontrolündeki yurtlara yerleştirilmesi tepkilere yol açıyor.

[old_news_related_template title="Fransa Meclisi, Çin'in Uygur politikasını 'soykırım' olarak tanıdı" desc="Fransa’da Ulusal Meclis, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarını 'soykırım' olarak tanıma kararını kabul etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/20/iecrop/fransa-reuters_16_9_1642684820.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/fransa-meclisi-cinin-uygur-politikasini-soykirim-olarak-tanidi-6900938/"]

[old_news_related_template title="Elon Musk tepki topladı: Uygur Türklerinin şiddete uğradığı bölgede 'Tesla Showroomu' açtı" desc="Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Elon Musk'ın kurucusu ve CEO'su olduğu Tesla tartışma yaratan bir karara imza attı... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/04/iecrop/elonmusk-reuters_16_9_1641272064.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/elon-musk-tepki-topladi-uygur-turklerinin-siddete-ugradigi-bolgede-tesla-showroomu-acti-6866287/"]