Piyasaya sürüldüğü andan itibaren 'oyun değiştirici' olarak nitelendirilen Covid-19 haplarında tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, tıpkı aşılarda olduğu gibi corona virüsü haplarında da küresel düzeyde eşitsizlik yaşandığını duyurdu.

ABD firmaları tarafından geliştirilen antiviral covid-19 hapları, pandemik bir oyun değiştirici olmayı vaat ediyor. Ancak bazı ülkeler merakla beklenen ilaçları piyasaya sürmeye başlarken, diğerleri kıtlık ve üretim kaosunun küresel arzı engelleyebileceği endişelerini dile getiriyor.

'AŞI ADALETSİZLİĞİ İLE BENZER OLACAK'

Kolombiya Sağlık Bakanı Fernando Ruiz, "Dünyanın bu ilaçlara erişimini sağlamak için yeterli arz olmadığını duyduk" dedi. Ruiz, haplara küresel erişimin aşı kıtlığıyla benzerliği için "çok fazla endişesi” olduğunu da sözlerine ekledi.

Dünyada zengin ülkeler Pfizer'in Paxlovid'i ve Merck'in molnupiravir'i de dahil olmak üzere corona virüsü hapları için şimdiden yüklü bir sipariş verdi. Bunun birlikte, hastaneye yatış ve ölüm riskini azaltmada etkili olduğu belirtilen ilaçların eşit dağıtılmamasıyla ilgili endişeler artıyor.

Haplar için erken siparişleri takip eden ABD merkezli Duke Üniversitesi'nde bir ekiple çalışan Andrea Taylor, yaşanan corona virüsü hap savaşını 'Vahşi Batı'ya benzetti.

Bu ayın başlarında hazırlanan bir Dünya Sağlık Örgütü raporu, düşük ve düşük orta gelirli ülkeler için "yüksek kıtlık riski" konusunda uyarıda bulundu ve muhtemelen 2022'nin ikinci yarısında global çapta yaşanabilecek bir ilaç krizi olabileceğini ortaya çıkardı.


[old_news_related_template title="'Bazı Covid hastaları virüsü 10 gün sonra da yayabilir'" desc="Covid’in Omicron varyantı vaka sayılarını hızla artırırken birçok ülkede karantina sürelerinin kısaltılması tartışma yaratıyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı kişilerin Covid’e yakalandıktan 10 gün sonra da virüsü yaymaya devam edebileceğini gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/14/iecrop/covid4-reuters_16_9_1642142534.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bazi-covid-hastalari-virusu-10-gun-sonra-da-yayabilir-6887313/"]

[old_news_related_template title="Yemek yemeyi durduramıyor musunuz? Omicron'un bilinmeyen semptomlarına dikkat" desc="Avustralya'da yaşayan TikTok fenomeni Alexandra Duffin, corona virüsün Omicron varyantına yakalandıktan sonra karşılaştığı sıra dışı semptomlardan söz etti. Duffin, 'yemek yemeyi durduramadığını' aktardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/14/iecrop/shutterstock_766032388_16_9_1642164249.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/yemek-yemeyi-durduramiyor-musunuz-omicronun-bilinmeyen-semptomlarina-dikkat-6888112/"]

[old_news_related_template title="Araştırmacılar, Covid teşhisi için köpekleri inceliyor" desc="Corona virüsü salgınının başlamasıyla beraber virüsü teşhis etmede köpeklerin kullanılması sık sık gündeme geldi. Yapılan son çalışmalarda da araştırmacılar, dört köpeğin virüsle ilişkili biyobelirteçleri yüzde 97,5 doğrulukla tanımlayabildiğini buldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/13/iecrop/covid_teshisi-floridauniversitesi_16_9_1642067931.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/arastirmacilar-covid-teshisi-icin-kopekleri-inceliyor-6885618/"]