Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyareti kapsamında Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentine gitti. Erdoğan, Putin ile bir araya geleceği Sanatoryum Rus’ta basın mensuplarının karşısına çıktı.

Putin ve Erdoğan, basına açıklamalarda bulundu.

SURİYE KONUSU MASADA

İkili zirvede görüşülecek konu başlıklarını sıralayan Putin, "Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel konuları da ele alacağız. Türkiye buradaki durumun normalleşmesine ciddi katkı sağlıyor" dedi. Rus lider, “Türkiye sadece doğalgaz sevk etmiyor, Avrupa’daki tüketicilere de gazımızı aktarıyor. Avrupa’daki tüketiciler, Rus gazını Türkiye’den alabildikleri için Türkiye’ye minnettar olmalılar. Türkiye’ye sıkıntı çekmeden petrol, kömür ve doğalgaz ihraç ediyoruz” diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Suriye'deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir. Bizim bugün bu ikili görüşmemiz, Türkiye ve Rusya'nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli" dedi. Erdoğan, Putin ile yaklaşık 3 hafta içinde ikinci kez yüz yüze görüşmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti getirerek, “Heyetlerimizin Türkiye’de yaptıkları görüşmeler de verimli geçti. Siyasi, ekonomik, ticari, bütün bu alanlarda birçok konuları ele aldılar, şimdi de bizim bu konulardan sonra buna bir adeta nokta koymamız inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir sayfayı da açacaktır" ifadelerini kullandı.

2 HAFTADA İKİNCİ GÖRÜŞME

Son 2 hafta içinde ikinci kez yüz yüze görüşme gerçekleştirecek olan liderler, baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmeye katılacak. Erdoğan ve Putin Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra güncel küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

İki lider, Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyine beklenen operasyonu, Ukrayna tahılının ihracatı ve savaşın son durumu ile son dönemde tansiyonun yükseldiği Dağlık Karabağ’ı ele alacak.

Erdoğan’a Soçi ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik ediyor.

[old_news_related_template title="Kremlin'den Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi açıklama" desc="Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin ana gündem maddesinin Suriye olacağını belirterek, 'Türkiye'nin güvenlik nedenleriyle meşru endişeleri var' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/05/iecrop/peskov-depo_16_9_1659699503.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kremlinden-erdogan-putin-gorusmesi-oncesi-aciklama-7290307/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna'dan Putin'in dublörü iddiası: Kulak farkını söyledi" desc="Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Kiev yönetiminden dikkat çekici bir iddia geldi... Ukrayna istihbaratı, Putin'in dublör kullandığını öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/05/iecrop/putin-reuters_16_9_1659683395.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynadan-putinin-dubloru-iddiasi-kulak-farkini-soyledi-7289620/"]

[old_news_related_template title="Rusya: Suriye'de ABD'nin eğittiği grubu imha ettik" desc="Bugün Soçi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesine saatler kala Suriye'de dikkat çekici bir gelişme yaşandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/05/iecrop/suriye-depo_16_9_1659699850.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-suriyede-abdnin-egittigi-grubu-imha-ettik-7290301/"]