Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yani sıra Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturularak, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

ARABULUCULUK ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki tarafın ilke mutabakatı sağlanırsa, İstanbul'da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler ile bir araya gelmeye ve muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.

PKK/YPG MESAJI

Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'nin Türkiye'ye ve Suriyeli sivillere yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2019'daki mutabakatta yer alan Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinliğinde bir terörden arındırılmış bölgenin oluşturulamadığını, bu bölgelerin güvenli hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

PUTİN'DEN YAPTIRIM MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde yaptırımların kaldırılması halinde Rusya'nın yüksek miktarda gübre ve gıda ihraç edebileceğini açıkladı.

Kremlin'den yapılan açıklama TASS haber ajansında yer aldı.

Interfax haber ajansında yer alan habere göre Putin ayrıca Rusya'nın Ukrayna limanlarından gelen hububat dahil olmak üzere kargo gemilerinin herhangi bir engelle karşılaşmadan geçişini sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

RUS BÜYÜKELÇİLİĞİ: İKİ LİDER MUTABAKAT SAĞLADI

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nden ise görüşmeye ilişkin şu bilgilendirme yapıldı

" *İki liderin telefon görüşmesinde başta ticaret ve ekonomi alanında olmak üzere ikili işbirliği konusunda kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunuldu.

* Rusya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacimlerindeki önemli artışa da değinilen görüşmede, iki lider ayrıca Rus-Türk Karma Ekonomik Komisyonu Eş Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak başkanlığındaki Rus heyetinin yakın zamanda Türkiye'ye yaptığı ziyaretin sonuçlarını da ele aldı.

* Enerji, ulaşım ve turizm alanları da dahil olmak üzere karşılıklı yarar sağlayan bağların daha da güçlendirilmesi bağlamında, iki lider diğer temasların kurulması konusunda mutabakat sağladı.

* Ukrayna'daki durumun da ele alındığı görüşmede, Karadeniz ve Azak Denizi'nde güvenli gemi trafiğinin sağlanması, mayın tehdidinin ortadan kaldırılması konularına vurgu yapıldı.

* Vladimir Putin, Rus tarafının Türk ortaklarla koordinasyon içinde kargoların deniz yoluyla sorunsuz bir şekilde ulaştırılmasına katkı sunmaya hazır olduğunu kaydetti. Bu aynı zamanda Ukrayna limanlarından tahıl ürünlerinin çıkarılması için de geçerlidir.

* Batılı devletlerin dar görüşlü mali ve ekonomik politikaları sonucunda ortaya çıkan küresel gıda pazarındaki sorunlar ışığında, Moskova'nın ilgili Rusya karşıtı yaptırımların kaldırılması durumunda önemli miktarda gübre ve tarım ürünü ihraç edebileceği teyit edildi.

* Görüşmede, bölgesel politikadaki bazı konulara da değinildi."

ERDOĞAN, ZELENSKİY İLE DE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

* "Görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin devamı için şu ana kadar her türlü çabayı sergilediklerini, bundan sonra da arabuluculuk dâhil, ihtiyaç duyulan desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesine bilhassa önem atfettiğini belirtti.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarafların ve Birleşmiş Milletler’in iştirakiyle oluşturulacak Kontrol Merkezi’ne katılmaya ve merkeze İstanbul’da ev sahipliği yapmaya ilke olarak olumlu baktıklarını dile getirdi."

[old_news_related_template title="Erdoğan betonlaşma konusunda ne dediyse tersi oldu" desc="Atatürk Havalimanı'ndaki pistlerin kırılmasına karşı çıkanlara betonperest diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar İstanbul'daki betonlaşma konusunda neler söyledi, sonrasında neler yaşandı?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/30/iecrop/resimid_204566251_20456625_16_9_1653900777.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/emlak/erdogan-betonlasma-konusunda-ne-dediyse-tersi-oldu-7164043/"]