İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, son günlerde Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine itirazı ile ilgili kapsamlı bir analiz hazırladı.

"PKK'lıların iadesini talep ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir gözü seçimlerde" yorumunun yapıldığı analizde, "Kimsenin, Erdoğan'ın müdahalesinin NATO'yu aylarca kilitleyeceğinden şüphesi yok. Erdoğan'ın ciddiyetini anlamak ve NATO'da büyük bir krize sebep olmadan geri adım atmasını sağlamak için ödenecek fiyatı belirlemek NATO diplomatlarının görevi oldu" denildi.

"LİSTE YILLARDIR GÜNDEMDE DEĞİLDİ"

Analizde, "Enflasyon yüzde 66.9'a ulaşmış ve gelecek yaz seçimlere hazırlanılırken, milliyetçi seçmenin oyunu almanın bir zararı yok. Fakat Erdoğan'ın şikayetleri tamamen sentetik değil" denilerek Türkiye'nin geçmişte PKK ve FETÖ'cülerin iadesini istediğine değinildi.

Kuzey ülkelerinin diplomatları isimlerin yer aldığı listenin en son 2017 yılında gündeme geldiğine dikkat çekerken, "son yıllarda Türk lobisinin gündeminde değildi" yorumuna yer verdi.

"BİRÇOK NATO ÜLKESİ RAHATSIZ"

Kapalı kapılar arkasında görüşmeler devam ederken sürecin uzayabileceğine dikkat çekilirken, İsveç ve Finlandiya'nın kendi mülteci ve sığınmacı sistemini bir anda değiştirmesinin de zor olduğu öne sürüldü.

The Guardian'daki makalede, "Moskova tarafından yalanlansa da Putin'in yakında Ankara'ya geleceğine dair iddialar Ankara'nın elinde oynanacak kartlar olduğunu gösteriyor. Fakat bu ikili oyun, birçok NATO üyesi ülkeyi rahatsız etti" denildi.

[old_news_related_template title="Türkiye’nin ardından bir NATO ülkesinden daha Finlandiya ve İsveç’in üyeliğine veto sinyali" desc="NATO içinde Finlandiya ve İsveç’in üyeliğiyle ilgili çatlak büyüyor. Türkiye’nin itirazlarına destek veren Hırvatistan Devlet Başkanı Zoran Milanovic, aynı adımı atabileceğini belirterek uluslararası toplumun dikkatini Bosna Hersek’teki etnik Hırvatların yaşadığı sorunlara çekmeyi amaçladığını söyledi. Milanovic, “Türkiye ulusal çıkarlar için nasıl savaşılacağını gösteriyor” dedi. Dün Brüksel’de düzenlenen NATO büyükelçiler toplantısında da Finlandiya ve İsveç’in üyelik sürecini başlatma konusunda anlaşmaya varılamadığı bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/19/iecrop/zoran-milanovic-reuters_16_9_1652940921.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiyenin-ardindan-bir-nato-ulkesinden-daha-finlandiya-ve-isvecin-uyeligine-veto-sinyali-7143609/"]