İsrail diplomasisinde son dönemde aktif hamleler yaparak adından söz ettiren İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un dün katıldığı bir törende yaptığı konuşma ülkeyi ikiye böldü.

 

Yeshivat Mercaz HaRav'ın kurucuları Rabbi Zvi Yehuda HaCohen Kook'un 40'ıncı ölüm yıldönümü için düzenlenen etkinliğe katılan Herzog'un konuşması gündem oldu.

Konuşması sırasında geçen ay Batı Şeria'da İsrail askeri tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren 78 yaşındaki Filistinli Ömer Abdülmacit Esad'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Filsitin'de Esad üzerinde yapılan otopsi sonucunda usulsüz bir şekilde gözaltına alınan yaşlı adamın strese bağlı olarak kalp krizi geçirdiği ortaya çıkmıştı. Herzog konuşmasında, "Birkaç gün önce 80 yaşındaki Esad'ın trajik ölümünü duyduk ve bu hepimiz için b ir uyarı işareti olmalıdır. Yahudi ahlakına göre bunu kabul edemeyiz ya da bir şey olmamış gibi devam edemeyiz" dedi.

Herzog'un bu sözleri üzerine bazı katılımcılar İsrail Cumhurbaşkanı'nı yuhaladı. "Utanmalısın" sloganlarının atıldığı etkinlikte Herzog protestoculara da yanıt verdi. Konuşması sırasında bazı katılımcılar salonu terk ederken Herzog, "Birbirimizi tanımalı ve sevmeliyiz sonuçta hepimiz Tanrı'nın suretinden yaratıldık. Yaşamını yitiren bu adam hepimizin büyükbabası olabilirdi" dedi. Herzog'un bu sözleri büyük alkış topladı.

[old_news_related_template title="İsrail Cumhurbaşkanı ve Erdoğan buluşması öncesinde kritik ziyaret: İsrailli yetkili gizlice gelmiş" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Mart ayında Türkiye'ye gelecek' dediği İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile ilgili dikkat çekici bir iddia İsrail medyasından geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/11/iecrop/erdogan-reuters-1_16_9_1644561115.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israil-cumhurbaskani-ve-erdogan-bulusmasi-oncesinde-kritik-ziyaret-israilli-yetkili-gizlice-gelmis-6945798/"]

[old_news_related_template title="İran haber ajansından Türkiye-İsrail yorumu: Normalleşme Erdoğan'a zarar verebilir" desc="Son dönemde Türkiye ile İsrail arasında buzların erimesiyle birlikte normalleşme süreci de hız kazanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Mart'ta gelecek' dediği İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un ziyareti öncesinde İran medyası bu gelişmeyi detaylıca analiz etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/14/iecrop/erdogan-depo_16_9_1644815230.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iran-haber-ajansindan-turkiye-israil-yorumu-normallesme-erdogana-zarar-verebilir-6951053/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'den İsrail ve Filistin'e kritik ziyaret" desc="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Filistin ve İsrail'i ziyaret edecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/15/iecrop/depophotos_16008130_16_9_1644915110.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiyeden-israil-ve-filistine-kritik-ziyaret-6953808/"]