Bu hafta Çekya'nın başkenti Prag'da gerçekleşecek Avrupa Siyasi Birliği Zirvesi öncesinde dikkat çekici açıklamalar arka arkaya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağını açıkladığı Avrupa Siyasi Birliği Zirvesi'ne İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın da katılma kararı alması sonrasında uluslararası kamuoyunun gözü Prag'a döndü. AB üyesi ülkelerin yanı sıra Birleşik Krallık, Türkiye, Norveç ve Ukrayna gibi ülkelerin de katılacağı etkinlik tartışmayı da beraberinde getirdi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın da zirveye katılacağını açıklamasıyla İngiliz medyasında gözler Prag'a çevrildi.


Avrupa Siyasi Birliği Zirvesi'nin amacından sapıldığını iddia eden bazı diplomatlar ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu oluşum ile birlikte Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde olan ülkelerle ilişkilerin kuvvetlendirmeyi amaçladığı belirtilirken, Avrupa genelinde ise bir belirsizlik olduğu kayıtlara geçti.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Times'a konuşan bazı diplomatlar, Macron'un hayalindeki "mutlu Avrupalı aile tablosunun" diğer ülke liderleriyle paylaşılmadığını söyledi.  Gazeteye konuşan doğu Avrupalı bir diplomat, "Avrupa Siyasi Birliği Zirvesi'nin başta AB üyeliğine bir alternatif olduğunu düşündük fakat zaman ilerledikçe bunun böyle olmadığını anladık" dedi. İsmini açıklamayan diplomat, "Bu yine bir tartışmaların olacağı ve laga luga yapılacak bir toplantı olacak. Buradaki görüşmelerden büyük bir başarı hikayesi çıkacağını sanmıyorum" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ RUSYA'DAN UZAKLAŞTIRMAK İÇİN FIRSAT"

Diplomat, birçok durumda karşı karşıya gelen ülkelerin aynı ortamda bulunacağını söylerken, "Çok fazla çıkarları olan çok sayıda ülke var. Sırbistan varken Rusya hakkında nasıl konuşacaksınız? Türkiye ile Yunanistan'ı nasıl bir araya getireceksiniz? Ermenistan ve Azerbaycan'ı nasıl aynı masaya oturtacaksınız" dedi. Makalede, "Avrupalı diplomatlar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Rusya'dan uzaklaştırıp Avrupa'yla yakınlaştırmak için bu oluşumu bir fırsat olarak görüyor. Türkler Fransa'nın geç daveti sonrasında üzüldüler fakat daha sonra davet aldılar ve katılacaklar. Türkiye, 23 yıl önce başlayan AB üyeliği sürecinden vazgeçmeyeceğini açıkladı" yorumu da yer aldı.

Öte yandan bazı Avrupalı diplomatlar Prag'daki zirvenin Fransa için yine başarısızlıkla sonuçlanacağını iddia etti. Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarından Nicolas Sarkozy'nin başlattığı Akdeniz Birliği'nin de başarısızlıkla sonuçlanması ve ortadan kaybolmasını hatırlatan bir Baltık ülkesinin diplomatı, "Akdeniz Birliği gibi bu da Fransa'nın büyük bir başarı ve gerçek bir etki oluşturmayı başaramadığı bir projesi olacak" yorumunu yaptı.