Seçim konuşması yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe için düzenlenmesi planlanan resmi cenaze töreninin detayları netleşti. Japonya hükümeti, Abe'ye son vedanın 27 Eylül'de Tokyo'daki Budokan kapalı spor salonunda yapılacağını duyurdu.

Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, kararın alındığı bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Abe'nin siyaset sahnesindeki simgesel önemine vurgu yaparak, "Ülkenin en uzun süre görevde kalan başbakanı olan Abe, diğerlerinden farklı liderlik becerileri sergilediği ve bir dizi ciddi iç ve uluslararası meselenin üstesinden gelmek için ağır sorumluluklar üstlendiği için bu kararı verdik" ifadelerini kullandı. Yabancı devlet adamlarının da davet edileceği törenin hazırlıkları için hükümet bünyesinde bir sekreterlik kurulduğunu söyleyen Matsuno, tören masraflarının tamamının devlet bütçesinden karşılanacağını ve mütevazi bir tören düzenleneceğini de sözlerine ekledi.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Abe’nin resmi cenaze törenin masraflarının tamamının devlet bütçesinden karşılanacak olması ise muhaliflerin tepkisine neden oldu. Muhalefet partileri eski başbakanlar için resmi tören düzenlenmesini gerektiren bir anayasa hükmü bulunmadığına dikkat çekerken, sosyal medyada ise halkın Abe'nin siyasi mirası, başarıları ve karıştığı skandallar konusunda ikiye bölünmüş olduğu, bu nedenle kararın mecliste tartışılması gerektiği yorumları yapıldı.

Japonya Başbakanlık Ofisi önünde yaklaşık 400 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen protesto gösterisinde konuşan muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Mizuho Fukushima ise kararı "Anayasa ile korunan düşünce ve vicdan özgürlüğünün açıkça ihlali" olarak niteledi.

Modern Japonya tarihinde eski bir başbakan için düzenlenen tek resmi cenaze töreni, 2. Dünya Savaşı sonrası geçiş döneminde başbakanlık yapan Shigeru Yoshida için gerçekleştirilmişti.

[old_news_related_template title="Japonya Başbakanı, Abe'nin ölümünden polisi sorumlu tuttu" desc="Japonya Başbakanı Fumio Kishida, suikasta kurban giden Eski Başbakan Shinzo Abe'nin ölümünden polisi sorumlu tutarak, 'Güvenlik önlemleriyle ilgili sorunlar olduğunu düşünüyorum' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/14/iecrop/aw667969_01_16_9_1657808134.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/japonya-basbakani-abenin-olumunden-polisi-sorumlu-tuttu-7249311/"]

[old_news_related_template title="Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe'yi öldüren saldırgan konuştu" desc="Japonya, eski başbakanlardan Shinzo Abe'nin Nara kentinde öldürülmesinin şokunu yaşıyor... Ülkede en uzun süre başbakanlık yapan Abe'ye saldıran kişi ile ilgili yeni bilgiler geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/09/iecrop/shinzoabe-reuters_16_9_1657340566.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/japonyanin-eski-basbakani-shinzo-abeyi-olduren-saldirgan-konustu-7240194/"]