24 Şubat'tan beri Ukrayna ile savaşta olan Rusya'nın devlet başkanı Vladimir Putin'in sağlık durumuyla ilgili dikkat çekici bir iddia geldi.

Geçen hafta İran'ın başkenti Tahran'da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran'ın ruhani lideri Hamaney ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Putin'in bir dublör kullandığı iddiası ortaya atılmıştı.

Kremlin yönetimi bu iddiaları yalanlarken, İngiliz medyasından gelen haberlere göre Putin, İran ziyaretinden sonra rahatsızlandı.  69 yaşındaki Putin'in Tahran dönüşü rahatsızlandığı ve gece saatlerinde ağır bir mide bulantısı yaşadığı öne sürüldü.

İddiayı ise Rusya'da popüler olan bir Telegram hesabı ortaya attı. İddiaya göre doktorlar rahatsızlık belirtisi gösteren Putin'in yanında 3 saate yakın kalarak tedavi etti. Telegram'da yer alan iddiada, "Putin, 22 Temmuz Cuma gecesini 23 Temmuz Cumartesi'ye bağlayan gece acil sağlık desteğine ihtiyaç duydu. Yatağının yanına doktorlar aceleyle gitti" denildi.

Putin'in konutunda bulunan sağlık görevlilerinin gece 01.00 sularında çağrıldığı belirtilirken, "Sağlık görevlilerinin gelmesinden 20 dakika sonra başka doktorlar da çağrıldı" iddiası ortaya atıldı. Müdahale sonrasında Putin'in sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.

Sosyal medyadaki iddiaları haberleştiren İngiliz medya kuruluşu Independent, bu iddiaların doğrulanmadığını dile getirdi. Eski bir Rus istihbarat kaynağının yönettiği iddia edilen Telegram hesabında Putin'in gelecek haftalarda dublör kullanacağı ve hatta bazı etkinliklerde "deep-fake" teknolojisine başvurulacağı da öne sürüldü. Video ve görsellerde kişilerin yüzlerinin ve hareketlerinin manipüle edilmesi teknolojisi olarak bilinen deep-fake teknolojisi büyük tartışmalara sebep olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran'daki görüşmede yaklaşık 2 dakika beklettiği Putin'in havalimanında paylaşılan video görüntülerinde dublör kullandığı öne sürülmüştü. Geçen hafta ABD, Putin'in sağlık durumu ile ilgili bir açıklama yapmış, Kremlin ise Putin'in sağlık durumunun iyi olduğunu duyurmuştu.

[old_news_related_template title="'Erdoğan'la görüşen Putin, İran'a dublörünü getirdi' iddiası" desc="Bu hafta İran'ın başkenti Tahran'da kritik temaslar oldu. İran'ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ve heyetleri ikili ve üçlü temaslarda bulundu. Ukrayna medyası ise, Erdoğan'ı birkaç dakika beklemek zorunda kalan Putin ile ilgili çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/24/iecrop/putin-reuters1_16_9_1658638684.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdoganla-gorusen-putin-irana-dublorunu-getirdi-iddiasi-7266761/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan, Putin ve Reisi'nin İran'daki fotoğrafı Almanya'da gündem oldu: 'NATO'ya meydan okuma'" desc="Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Putin ve Reisi ile geçtiğimiz hafta İran'da yaptığı görüşmenin yankıları sürüyor. Bu kez üçlü zirvede çekilen fotoğraf Almanya'da gündem oldu. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Erdoğan'ın bu hafta içi Tahran'da yapılan görüşmelerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran lideri İbrahim Reisi ile poz vermesini eleştirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/23/iecrop/reis_16_9_1658578620.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdogan-putin-ve-reisinin-irandaki-fotografi-almanyada-gundem-oldu-natoya-meydan-okuma-7266040/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan'ın Putin'i bekletmesi gündem oldu: Çarpıcı yorum" desc="Dün İran'da Rusya Devlet Başkanı Putin'i toplantı öncesinde bekleten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hareketi Tahran'daki zirveye damga vurdu... İngiliz medyası dikkat çekici bir yorum yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/20/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1658297274.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdoganin-putini-bekletmesi-gundem-oldu-carpici-yorum-7258928/"]