Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte İsveç ve Finlandiya'nın da üyelik için sinyal verdiği NATO'nun belki de geleceğini şekillendirecek zirve bugün İspanya'nın başkenti Madrid'de başlıyor.

Zirve öncesi Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö önemli açıklamalarda bulundu.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Madrid'deki NATO zirvesi öncesinde Finlandiya ile Türkiye'nin nispeten ortak bir anlayışa vardığını açıkladı.

'İYİMSER YA DA KÖTÜMSER DEĞİLİM'

Niinisto, Türkiye ile görüşmelerin sonucu hakkında iyimser veya kötümser olmadığını belirtti.

Bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç başbakanı ve NATO genel sekreteri ile zirve öncesinde bir araya gelecek olan Niinisto, bu görüşme öncesinde heyetler arasında yapılan görüşme hakkında, "Genel kanı görüşmelerin beklenenden bir miktar daha iyi geçtiği, iki tarafın birbirlerinin durumunu bir miktar daha iyi anladığı şeklinde" dedi.

Finlandiya cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye'nin dile getirdiği Finlandiya ve İsveç'in teröristleri koruduğu iddiasının doğru olmadığını ifade etti.

BUGÜN GÖRÜŞMELER BAŞLAYACAK

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından on yıllardır süregelen tarafsızlık politikalarına son vererek NATO üyesi olmak için resmi başvuruda bulunmuştu.

Ancak Ankara iki ülkenin PKK ve YPG'ye destek verdiğine dikkat çekmiş ve Türkiye'ye silah ambargosu uyguladıklarını iddia ederek, bazı taahhütler vermediği sürece üyeliklerine onay vermeyeceğini açıklamıştı.

NATO liderlerinin bugün Madrid'de başlayacak üç günlük zirvede Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin vetosunu kaldırmasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan talep etmeleri bekleniyor.

Biden'ın NATO sınavı: Üç ana başlık gündemde İlginizi Çekebilir Biden'ın NATO sınavı: Üç ana başlık gündemde

[old_news_related_template title="NATO zirvesinde gündem Türkiye'nin itirazları... Finlandiya'da çarpıcı Türkiye anketi" desc="Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine itirazlarının bugün Madrid’de başlayacak NATO zirvesine damga vurması beklenirken, Finlandiya’da düzenlenen bir anket ülkede halkın Türkiye’nin taleplerine yaklaşımını ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/28/iecrop/nato4-reuters_16_9_1656395917.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/nato-zirvesinde-gundem-turkiyenin-itirazlari-finlandiyada-carpici-turkiye-anketi-7218336/"]

[old_news_related_template title="NATO Zirvesi öncesinde Erdoğan'ın iadesini istediği İsveçli siyasetçiden skandal sözler" desc="Geçmişte terör örgütleri adına çalışan ve Batı medyasının 'gerilla' dediği İsveçli siyasetçi Emine Kakabaveh, İngiliz The Times gazetesine konuştu. Kritik NATO Zirvesi'ne saatler kala gelen açıklamalarda Kakabaveh hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hem de İsveç hükümetini eleştirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/28/iecrop/kakabaveh-reuters_16_9_1655460175_16_9_1656393079.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/nato-zirvesi-oncesinde-erdoganin-iadesini-istedigi-isvecli-siyasetciden-skandal-sozler-7218247/"]