Hindistan'da "Agnipath" olarak adlandırılan askeri reforma yönelik tepkiler büyüyor. Protestoların ikinci gününde Bihar eyaletinde en az iki istasyonda tren vagonları göstericiler tarafından ateşe verildi. Vagonlar alev alev yanarken, demiryolu hizmetleri aksadı, çok sayıda sefer iptal edildi.

Telengana eyaletine bağlı Secunderabad kentinde de giderek yayılan protestolarda yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Polis, "Protestocular Secunderabad tren istasyonundaki bazı yerleri de ateşe verdiler" bilgisini paylaştı. Burada bir ptotestocu çatışmalarda hayatını kaybetti.

Rajasthan, Uttar Pradeş ve Madhya Pradeş de dahil olmak üzere ülkenin farklı noktaları, şiddetli protestolara sahne oluyor.

TEPKİ ÇEKEN ASKERİ REFORM

Agnipath planı, orduya kısa vadeli sözleşmeli asker alımını içeriyor. Plan çerçevesinde askerler 6 ayı eğitim olmak üzere toplam 4 yıl orduda görev yapacak. Bu yıl yaklaşık 46 bin kişinin yeni sistemle işe alması planlanırken, askerlerin sadece yüzde 25'i görevine devam edecek.

Orduya girenlerin 4 yılın ardından ne yapacağının belirsiz olması ise endişeye yol açıyor. Plan ayrıca ordunun profesyonelliğini zayıflatabileceği ve ülkede daha fazla işsizliğe yol açabileceği gerekçesiyle tepki çekiyor. Muhalefet kanadı yeni sistemle Hint ordusunun "stajyer ordu" haline getirileceğini savunuyor.

Program çerçevesinde silahlı kuvvetlere 17,5 ile 21 yaş arasında kadın ve erkek personel alınacak.

[old_news_related_template title="Hindistan’da Hazreti Muhammed’e hakaret protestoları devam ediyor: 2 ölü, 10 yaralı" desc="Hindistan’ın Ranchi kentinde, Hindistan Halk Partisi (BJP) Sözcüsü Nupur Sharma ve BJP Yeni Delhi Medya Başkanı Naveen Kumar Jindal'ın Hazreti Muhammed hakkında söylediği sözler nedeniyle düzenlenen protesto gösterilerinde 2 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/11/iecrop/hindistan-iha_16_9_1654959074.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/hindistanda-hazreti-muhammede-hakaret-protestolari-devam-ediyor-2-olu-10-yarali-7188371/"]

[old_news_related_template title="Hindistanlı yetkilinin 'Hz. Muhammed' açıklaması, diplomatik kriz çıkardı" desc="Hindistan'da iktidardaki Hindu milliyetçisi partinin sözcüsünün Hz. Muhammed'le ilgili açıklaması, ülkede gerilimin yükselmesine ve diplomatik krize yol açtı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/06/iecrop/hindistan-reuters_16_9_1654521734.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/hindistanli-yetkilinin-hz-muhammed-aciklamasi-diplomatik-kriz-cikardi-7178216/"]