ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, ABD’de bir araya geldi. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı ele alan bakanlar daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini "haksız" ve "giderek daha fazla vahşileşen bir savaş" olarak nitelendirdi.

Rusya'nın Ukrayna'ya insani koridorlar oluşturma önerilerinin "saçma" olduğunu söyleyen Blinken, "Ukrayna halkının, hayatlarına bu kadar umursamazlık gösteren bir hükümetin sığınmalarını önermesi rahatsız edici" dedi.

"BATI HİÇ OLMADIĞI KADAR BİRLİK İÇİNDE"

Blinken, Bakan Truss ile sadece Ukrayna konusunda değil, bir dizi konuda çalıştığını ifade ederek, "Ukrayna'da olağanüstü yakın koordinasyon var. Yaklaşık 30 yıldır dış politikada çalışırken transatlantik ilişkide hem politikada hem de prensipte böyle bir birlik gördüğümü hatırlamıyorum" dedi.

Blinken, "Moskova'nın işgalinin yol açtığı insani felaket nedeniyle ağır acı çeken Ukrayna halkına güvenlik yardımımızı artırmak için birleştik. Halihazırda 2 milyondan fazla Ukraynalıyı yerinden etmiş olan ve devam eden savaşı nedeniyle Kremlin'e olan maliyeti artırma çabalarımızda birleştik" ifadelerini kullandı.

Batı'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukraynalı sivillerin çatışma yerlerinden derhal ayrılmalarına izin verme çağrısında birleştiğini söyleyen Blinken, ayrıca İngiltere'nin Ukrayna’ya sağladığı yardımlarını övdü. Blinken, "Ukrayna'ya yardım etmek için adım atan sadece İngiliz hükümeti değil, aynı zamanda İngiliz halkından da inanılmaz bir şefkat ve dayanışma görüyoruz" dedi.

Blinken Venezuela'ya atıfta bulunarak, "ABD'nin Venezuela halkının demokratik özlemlerine verdiği desteği yinelediğini" belirterek, dünya ve Venezuela arasında "sürekli bir enerji arzını sürdürme" çıkarı olduğunu belirtti.

"AMAÇ SALDIRGANLIĞI SONA ERDİRMEK"

Blinken, Ukrayna'daki savaşla ilgili, "Amaç saldırganlığı sona erdirmek, hayat kurtarmak ve gereksiz yere kan dökülmesini önlemektir” ifadelerini kullanarak, ABD birliklerinin veya jetlerinin bölgeye konuşlandırılmasının çatışmanın genişlemesine yol açacağını aktardı. Blinken, "Amacımız bu çatışmayı bitirmek, genişletmek değil" dedi.

ABD askerlerini Ukrayna topraklarına sokmanın "kesinlikle ABD ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmaya yol açacağını" söyleyen Blinken, "Bunun ne ülkelerimizin ne de Ukrayna'nın çıkarına değildir" ifadelerini kullanarak, ABD'nin yanıtının Ukrayna'nın kendisini savunması için araçlar sağlamak devam etmek olacağını söyledi.

"UKRAYNA HÜKÜMETİNİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞMAK KARMAŞAYA NEDEN OLACAKTIR"

Putin’in Ukrayna’da hükümeti değiştirmek istese bile bunun Ukrayna halkı tarafından kabul edilmeyeceğini ifade eden Blinken, "Putin eğer bir kukla rejim dayatmak istiyorsa, Ukraynalıların bunu asla kabul etmeyeceği açıktır. Ve bunu askeri olarak desteklemeye çalışırsa, uzun ve kanlı bir karmaşa olacak" dedi.

"PUTİN BAŞARISIZLIĞA UĞRATILMALI"

Truss ise yaptığı açıklamada, Putin'in Ukrayna'yı işgalinin "büyük acı ve ıstıraba" neden olduğunu ifade ederken, durumun Putin'in planladığı gibi gitmediğini belirtti. Truss, "Batı'nın birliği ve yaptırımlarımızın sertliği, cesur Ukrayna halkının kararlılıkları ve liderlikleri Putin'i şaşırttı" dedi.

Truss, "Saldırganların sadece güçten anladığını tarihten biliyoruz. Şimdi yeterince yapmazsak, dünyadaki diğer saldırganların cesaretleneceğini biliyoruz. Putin, Ukrayna'da durdurulmazsa, Avrupa ve küresel güvenlik için korkunç sonuçlar olacaktır" ifadelerini kullandı.

"YAPTIRIMLARI KATLAMALIYIZ"

Putin'in başarısızlığa uğraması için yaptırımların arttırılması gerektiğine dikkat çeken Truss, "İngiltere ve ABD, Putin'e karşı koalisyon kurmak için uluslararası çabalara öncülük etti. Putin'i başarısızlığa uğratmalıyız bunun için yanıtımız da daha hızlı olmalı ve yaptırımlarımızı katlamalıyız" dedi.

Truss, "Ukrayna'ya savunma ekipmanları göndermeye devam etmeliyiz. Putin başarısızlığa uğrayan kadar dinlenmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

UÇUŞA YASAK BÖLGE

Ukrayna'da uçuşa yasak bölge konusunda açıklamada bulunan Truss, İngiltere'nin Ukrayna'ya savunma silahları tedarik ettiğini söyleyerek, "Gerçek şu ki, uçuşa yasak bölge oluşturulması NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmaya yol açacaktır. Bunu istemiyoruz" dedi.
Truss, hava sahasını korumaya yardımcı olmanın "en iyi yolunun" Ukrayna’ya hava savunma silahları sağlamak olduğunu belirterek, "Amacımız Putin’in ve saldırgan eylemlerinin başarısız olmasıdır” dedi.

Mariupol'daki çocuk ve doğum hastanesine yapılan saldırıyı kınayan Truss, saldırıyı "kesinlikle tiksindirici, pervasız ve dehşet verici" olarak nitelendirdi.

[old_news_related_template title="Putin, Ukrayna'daki milliyetçi grupları suçladı" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefon görüşmesinde sivil tahliyelerin engellenmesinden Ukraynalı milliyetçi grupları sorumlu tuttu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/09/iecrop/putin-reuters6_16_9_1646845352.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putin-ukraynadaki-milliyetci-gruplari-sucladi-7000305/"]

[old_news_related_template title="'Putin Ukrayna'yı çok yanlış anladı, son savaşı kazanamaz'" desc="Rusya’nın Ukrayna işgalinin olası sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler giderek artıyor. Bloomberg Businessweek dergisinde yayınlanan bir analizde Rusya’nın daha önce de Çeçenistan, Gürcistan ve Suriye’de büyük yıkıma yol açtığı ancak Ukrayna’nın farklı ve daha büyük bir ülke olduğu ifade edildi. Yazıda, Putin’in Ukrayna’yı çok yanlış anladığı ve Kırım’ın ilhakı gibi kansız bir süreç beklerken Çeçenistan’daki gibi kanlı bir savaşın içine düştüğü yorumu yer aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/09/iecrop/putin3-reuters_16_9_1646830295.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putin-ukraynayi-cok-yanlis-anladi-son-savasi-kazanamaz-6999811/"]