Avrupa, sıcak hava kabusu yaşıyor. İngiltere tarihinde hava sıcaklığı ilk kez 40 santigrat derecenin üzerine çıktı. Sıcak hava dalgası başkent Londra'dan kuzeyde York ve Manchester'a dek İngiltere'nin tümünde etkisini hissettirdi. 


İngiltere'nin meteoroloji kurumundan (Met Office) yapılan açıklamada, başkent Londra’da termometrelerin 40.2 dereceyi göstermesiyle bugüne kadar görülen en yüksek sıcaklık kayıtlara geçti. Bugün rekor sıcaklıklar ilk kez öğlen saatlerinde ülkenin güneydoğusundaki Charlwood bölgesinde 39.1 dereceyle kaydedilmişti. İngiltere’nin bazı bölgelerinde sıcaklıkların yerel saatle 16.00 itibarıyla 42 dereceye ulaşması bekleniyor.

Dün de yine İngiltere'nin Londra Luton Havalimanı'ndaki uçuşlar, yükselen sıcaklıkların pistte erimeye neden olmasından dolayı aksadı. Luton Havalimanı'ndaki bir pist, aşırı sıcakların asfaltı eritmesi nedeniyle kapatıldı. Olaya hemen müdahale edilirken, yaklaşık 1,5 saatlik bir aranın ardından uçuşlar normale döndü.

UK: Air traffic briefly suspended at Luton airport as hot weather 'melted' the runway - World News

TREN RAYLARI BÜKÜLDÜ

Bu süreçte, birçok kişi havaalanlarında mahsur kalırken, Easy Jet CEO'su Johan Lundgren, bu durumun özellikle Avrupa'da pandeminin ardından ortaya çıkan ulaşım krizine sekte vurdurduğunu söyledi.

İngiltere'de havaalanları doldu taştı


Benzer bir durum demir yolu taşımacılığında da yaşandı. Bazı hatlardaki tren rayları bükülürken, ulaşımda ciddi aksamalar yaşandı. Ortaya çıkan krizin ardından Ulusal Demiryolları Şebekesinin vatandaşlara sadece gerekli olduğu durumlarda seyahat etmeleri  için yaptığı çağrı yaptı. Bugün, ülkede karayolları ve demiryolları kullanan yolcu sayısının beşte bire düştüğü bildirildi. Network Rail ve tren firmaları, halka trenleri kullanmayın çağrısı yaptı.

İngiltere'de tren rayları aşırı sıcaktan büküldü


Başkent Londra'da metro hatları da aşırı sıcaktan etkilendi. 15 metro hattından 11'inde ciddi aksamalar yaşandı.

ORMAN YANGINLARI BAŞLADI

Ülkede aşırı sıcaklar eğitime de engel oldu. Ülke genelinde 170'den fazla okul kapatıldı. Sağlık hizmetleri de aşırı sıcaklardan nasibini aldı. Ameliyathaneler kapatıldı, hastaneler randevuları ve acil olmayan operasyonları iptal etti.

İngiltere'nin güney bölgelerinde aşırı sıcaklar orman yangınlarına neden oldu. Essex, Wennington'da büyük bir yangın çıkarken, iki ev alevlere teslim oldu, can kaybı yaşanmadı. Upminster'de ve Thames Nehri bölgesinde de alevler görüldü.

Yetkililerin uyarlarına rağmen dışarı çıkan İngilizler kendi yöntemleriyle serinlemeye çalıştı. Londra’da yaşayanlar Trafalgar Meydanı’nda bulunan süs havuzlarına girerek serinledi.

ALMANYA'DAN DA REKOR HABERİ GELDİ

Almanya’da da sıcak hava dalgası hayatı olumsuz etkiliyor. Ülkede bugün hava sıcaklığının 40 dereceyi bulmasının ardından yılın en sıcak günü kaydedildi.

Alman Meteoroloji Servisi (DWD), ülkedeki hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesi ve yaşanan kuraklık nedeniyle orman yangınlarının meydana gelebileceğini belirtti. Uzmanlar, aşırı sıcaklığın iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirtirken, vatandaşlara sıvı tüketmeleri konusunda uyardı.

BELÇİKA 40 DERECENİN ÜSTÜNÜ GÖRDÜ

Avrupa'nın en kuzeydeki kentleri de aşırı sıcaklardan etkilendi. Hollanda sıcaklıkların 38 derecenin üzerine çıkabileceğini belirterek turuncu kod yayınlarken, Belçika'daki yetkililer termometrelerin tarihte ilk kez 40 derecenin üzerine çıktığını açıkladı.



İspanya’da ise orman yangınları sebebiyle 3 bin 500’den fazla kişi yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kaldı. Güneyden kuzeybatıdaki Galiçya'ya kadar devam eden 20 ayrı yangında 45 bin dönümlük arazi yok oldu.

PORTEKİZ’DE 659 CAN KAYBI

Portekiz’de 47 dereceye ulaşan hava sıcaklıkları ve çıkan orman yangınları nedeniyle binlerce hektarlık ormanlık alan yandı. Doğa ve Ormanları Koruma Enstitüsü’ne göre Portekiz’de bu yıl 39 bin 559 hektar alan yandı. Portekiz hükümeti, aşırı sıcaklar nedeniyle geçen hafta 659 ölüm kaydedildiğini aktarmıştı.



FRANSA’DA 14 BİNDEN FAZLA KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Fransa’daki yerel yetkililer, güneybatı Fransa’daki Gironde bölgesinde devam etmekte olan orman yangınlarının 14 bin 800 hektarlık alanı yok ettiğini ve bölgeden 14 binden fazla kişinin tahliye edildiğini aktardı. Fransa’nın bazı bölgelerinde hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktı. Yetkililer, sıcaklıkların bazı bölgelerde 42 dereceye ulaşabileceğine dair uyardı. Fransa, 38 bölgesi için mümkün olan en yüksek uyarı olan “kırmızı alarm” yayınladı ve bölgede yaşayan insanları “son derece dikkatli olmaya” çağırdı.

İRLANDA’DA 135 YILIN EN SICAK GÜNÜ YAŞANDI

Avrupa’nın güneyinde başlayan ve kuzeyine doğru ilerleyen sıcak hava dalgası bugün İrlanda ve Birleşik Krallık’ı da etkisi altına aldı. İrlanda’da bugün hava sıcaklığının 33.3 dereceye ulaşmasıyla 1887’den bu yana son 135 yılın en yüksek hava sıcaklığı kaydedildi. İrlanda’nın başkenti Dublin’de ise hava sıcaklığı 33 dereceye ulaştı.