Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 12’inci gününde devam ederken, İngiltere’nin Kiev Büyükelçisi Mel Simmons’ın "ciddi güvenlik durumu" nedeniyle Ukrayna’yı terk ettiği açıklandı.

TÜM MİSYONLAR KAPATILDI

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiliz parlamentosunun Dışişleri Komitesinde Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin yaptığı konuşmada Simmons’ın Ukrayna’dan ayrıldığını doğrulayarak, İngiltere’nin Ukrayna’daki tüm diplomatik misyonlarının kapatıldığını aktardı.

Truss konuşmasında ayrıca Soğuk Savaş'ın ardından İngiltere ve müttefiklerinin Rusya’dan "gözlerini ayırdıklarını" kabul ederek, NATO üyelerini "savunma harcamaları konusunda ciddi olmaya" çağırdı.

YENİDEN DÜŞÜNMELİLER

Truss, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’yı işgalinin "Avrupa'nın güvenlik mimarisini paramparça ettiğini" belirterek, ülkelerin Rus petrolüne, gazına ve kömürüne olan bağımlılıklarını yeniden düşünmeleri gerektiğini vurguladı.

NATO'YA DİKKAT ÇEKTİ

Truss, Batı'nın petrol ve gaz alımı ile Rusya’nın yüksek teknolojisinin gelişmesine finansman sağladığını aktararak, "Şimdi yapmamız gereken NATO'yu güçlendirmek, özellikle doğu kanadını güçlendirmek zorundayız. Estonya'ya zaten daha fazla asker gönderdik, ancak yapılacak daha çok şey var. NATO genelinde savunma harcamaları konusunda ciddi olmalıyız” dedi.

Truss, ülkelerin Rus kaynaklarına bağımlılıklarını azaltmak için Hindistan gibi ülkelerle birlikte çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

Büyükelçi Simmons, Rusya'nın işgali öncesinde başkent Kiev'den ayrılarak Ukrayna'nın batısındaki Lviv'e yerleşmişti.

[old_news_related_template title="Almanya'dan Rusya'yla ilgili yaptırım itirafı" desc="Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaptırımlara rağmen Rusya’dan doğalgaz ve petrol alımıyla alakalı eleştirilere cevap vererek, “Rusya'dan gelen doğalgaz ve petrol ürünlerini bilinçli olarak yaptırımlardan muaf tuttuk. Şu anda Avrupa'nın başka alternatifi yok” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/07/iecrop/alman_16_9_1646675263.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/almanyadan-rusyayla-ilgili-yaptirim-itirafi-6995548/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı! Bir yanda görüşme bir yanda çatışma... Füzeler ateşlendi" desc="Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerenin 3’üncü tur görüşmesi devam ederken, Ukrayna’nın bazı kentlerinde Rusya ve Ukrayna orduları arasındaki çatışmalar da sürüyor. Rus ordusu birçok Ukrayna kentini seyir füzeleri ile hedef almaya devam ederken, başkent Kiev’e ve Jitomir’e doğru yol alan seyir füzeleri halk tarafından görüntülendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/07/iecrop/catisma1_19972353_16_9_1646669819.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-bir-yanda-gorusme-bir-yanda-catisma-6995441/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna görüşmelerinin 3'üncü turu bitti! Müzakere sonrası ilk açıklamalar" desc="Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin 3'üncü turu Belarus sınırında yapıldı. Görüşme sonrası Ukrayna tarafından yapılan açıklamada görüşmelerde durumu önemli ölçüde düzeltecek bir sonuca varılmadığı ve iki tarafın ateşkes görüşmelerine devam edeceği belirtildi. Rusya tarafı ise olumlu bir şeyden bahsetmek için çok erken olduğunu ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/07/iecrop/muzakere-1_16_9_1646665670.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ve-ukrayna-arasindaki-3uncu-muzakere-basladi-6995255/"]