Irak'ta Şii lider Mukteda Sadr dışındaki bütün Şii tarafların çatısı altında toplandığı Koordinasyon Grubu'nun Muhammed Şiya el-Sudani'yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçilerinin protestoları sürüyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii lider Mukteda Sadr'ın destekçileri, akşam alınan geniş çaplı güvenlik önlemlerine rağmen sabah saatlerinde hükümet konakları ve yabancı misyonların yer aldığı Yeşil Bölge’ye giden Cumhuriyet Köprüsü'nde toplandı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Şii lider Mukteda Sadr'ın destekçileri, hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'ye giden Cumhuriyet Köprüsü'ndeki beton bariyerleri yıktı. Yeşil Bölge'ye giren kalabalığa güvenlik güçleri tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Bağdat'ta Sadr destekçileri yine Yeşil Bölge'yi bastı

60 KİŞİNİN YARALANDIĞI AÇIKLANDI

Beton barikatları aşmaya çalışmaya grup, barikatları yıkarak Yeşil Bölge'ye girdi. Yeşil Bölge'ye giren kalabalığa güvenlik güçleri tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Irak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre çıkan olaylarda 60 kişi yaralandı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin Ofisinden tansiyonun yükseldiği anlarda yaptığı açıklamada, güvenlik güçleri resmi kurumları korumaya çağrıldı, siyasi gerilimin tırmanmasının kamu yararına hizmet etmeyeceği ifade edildi. Protestoculardan eylemlerini barışçıl bir şekilde yapmaları ve resmi kurumların korunması çağrısı yapıldı.

OTURMA EYLEMİ BAŞLADI

Sadr Grubu yöneticilerinden İbrahim el-Cabiri, yaptığı açıklamada Yeşil Bölge'ye girip meclisi basan protestocuların içeride açık süreli oturma eylemi başlattıklarını duyurdu.

Sadr dışındaki tüm Şii tarafları çatısı altında toplayan ve eski Başbakan Nuri Maliki'nin de içinde bulunduğu İran destekli Koordinasyon Grubu'nun, Muhammed Şiya el-Sudani'yi başbakan adayı göstermesine itiraz eden Sadr Grubu destekçisi yüzlerce kişi, Çarşamba günü de Yeşil Bölge'ye girerek meclis binasını basmıştı.

[old_news_related_template title="Siyasi krizin sürdüğü Irak’ta eski Başbakan Maliki’nin silahlı fotoğrafları gündem oldu" desc="Irak’ta dün Sadr Grubu destekçilerinin meclis binasını basmasının ardından eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin silahlı fotoğraflarının sosyal medyada paylaşılması tansiyonu artırdı. Maliki’nin ofisinden yapılan açıklamada, fotoğrafların 2014’te çekildiği iddia edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/28/iecrop/maliki-iha1_20971372_16_9_1659003399.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/siyasi-krizin-surdugu-irakta-eski-basbakan-malikinin-silahli-fotograflari-gundem-oldu-7274875/"]

[old_news_related_template title="Bahçeli: Türkiye'yi Irak'ta meşgul etme sinsiliği kolektif bir tezgahtır" desc="MHP Genel Başkanı Bahçeli, 'Türkiye'yi Irak'ta meşgul etme, tuzağa çekme, yargılama sinsiliği kolektif bir tezgahtır. Bu tezgahı kuranlar, Akdeniz ve Ege'deki mevcudiyetimizi, Rusya ve Ukrayna arasında barışçıl çabalarımızı, Tel Rıfat ve Münbiç'e muhtemel askeri harekatımızı engellemek isteyen namertlerdir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/28/iecrop/bahceli-1_16_9_1659018225.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bahceli-turkiyeyi-irakta-mesgul-etme-sinsiligi-kolektif-bir-tezgahtir-7275744/"]

[old_news_related_template title="Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu yakınına roketli saldırı" desc="Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu yakınına roketli saldırı düzenlenmesi sonucu çevredeki bina ve araçlarda hasar meydana geldi. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/27/iecrop/iha-turkiyenin-musul-baskonsoloslugu-yakinina-roketli-saldiri_16_9_1658909109.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiyenin-musul-baskonsoloslugu-yakinina-roketli-saldiri-7272531/"]