İsrail ve Lübnan arasında deniz sınırı çizilmesine ilişkin ABD arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde çıkan kriz çatışma endişesine yol açtı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid'in dün anlaşma taslağında Lübnan’ın değişiklik taleplerini reddetmişti. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da “Hizbullah egemenliğimize zarar vermek isterse Lübnan'ın ödeyeceği askeri bedel ağır olur” demişti.

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor.

İsrail Savunma Bakanı Gantz, dün patlak veren krizin ardından orduya sınırda her türlü senaryoya hazırlık yapılması" talimatı verdi. İsrail'de Başbakan Lapid ve Savunma Bakanı Gantz'a Lübnan ile deniz sınırı anlaşmazlığının çözülememesi durumunda olası bir çatışmayı yönetme yetkisi verildiği bildirildi.

İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrail kabinesi Lübnan ile arasındaki deniz sınırı anlaşmazlığına ilişkin üç saatlik toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda İsrail dış istihbarat servisi Mossad ve İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) başkanlarının yanı sıra diğer güvenlik yetkililerinin de yer aldığı bildirildi. (AA)

[old_news_related_template title="Türkiye, İsrail'e büyükelçi atadı" desc="Türkiye, 4 yıl aradan sonra Şakir Özkan Torunlar’ı İsrail'e büyükelçi olarak atadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/06/iecrop/torunlar-aa_16_9_1665055883.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiye-israile-buyukelci-atadi-7403126/"]