"Başta ben olduğum sürece Finlandiya ve İsveç NATO'ya giremez” diyen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün NATO zirvesi kapsamında iki kuzey Avrupa ülkesiyle anlaşmaya varmasının yankıları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılımıyla dün akşam düzenlenen dörtlü görüşmede memorandum imzalanmıştı.

Memorandumda, “Müstakbel NATO Müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye'ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye'de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır. Türkiye de milli güvenliklerine yönelik tüm tehditlere karşı Finlandiya ve İsveç'e tam destek verir” ifadesi yer almıştı.

'HUKUKA BAĞLI KALACAĞIZ'

Ayrıca, “Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi'yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye'nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye'yle iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdî düzenlemeler yapacaklardır” denmişti.

Anlaşmayla ilgili Reuters’a konuşan İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, anlaşmadan kaynaklı iadelerde yaşanacak her türlü talep artışının Türk makamlardan gelen bilgiye bağlı olduğunu söyledi. Andersson, “Bu Türkiye’den gelecek bilgilere bağlı. Tüm iadelerde İsveç kanunlarına ve uluslararası hukuka bağlı kalacak, iadelerle ilgili Avrupa Konvansiyonu’nu uygulayacağız” dedi.

[old_news_related_template title="Erdoğan’ın İsveç’ten iadesini istediği isimler arasında eski hâkim de var" desc="Türkiye’nin İsveç’ten iadesini istediği 33 isim arasında dikkat çeken isimlerden birinin eski Diyarbakır özel yetkili mahkemesinde hakimlik yapan ve FETÖ’den ihraç edilen Ramazan Faruk Güzel olduğu ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/29/iecrop/d9bc697b-bebc-4b75-9992-3568bc064c04_16_9_1656499644.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdoganin-isvecten-iadesini-istedigi-isimler-arasinda-eski-hakim-de-var-7221365/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan’ın iadesini istediği İsveçli vekil, Türkiye'nin NATO kararının ardından ilk kez konuştu" desc="Terör örgütleriyle içli dışlı olan İsveçli siyasetçi Emine Kakabaveh, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü mutabakatın ardından ilk kez konuştu. Dün Madrid'deki NATO Zirvesi ile ilgili 'kara bir gün' ifadelerini kullanan Kakabaveh, İsveç hükümetini de tehdit etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/29/iecrop/33236_16_9_1656495805.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdoganin-iadesini-istedigi-isvecli-vekil-turkiyenin-nato-kararinin-ardindan-ilk-kez-konustu-7221139/"]