AB üyesi ülkelerin Savunma Bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, toplantıda Ukrayna'da yaşanan savaşın da etkisiyle savunma politikalarının ele alındığını bildirerek, “Ukrayna'daki savaş tam anlamıyla bir uyanış oldu'' dedi.

Toplantıda Avrupa Güvenlik Ajansı’nın da ele alındığını ifade eden Borrell, “Bu savaş Avrupa Güvenlik Ajansı için daha fazla görünür olma fırsatı arz ediyor. AB üye ülkeleri olarak Stratejik Pusula kapsamında askeri olarak yenilikçi bir işbirliği yapmayı öngörüyoruz'' dedi.

AB, ASKERİ MODERNİZASYON SÜRECİNE GİRİYOR

AB'nin mevcut savunma kapasitesi ve yapılması gerekenlerin tespit edileceği bir analiz sürecinin yapılmasına karar verildiğini bildiren Borrell, AB'nin aynı zamanda uzun vadeli bir askeri modernizasyon sürecine gireceğini bildirdi.

AB, 160 MİLYAR EUROLUK SAVUNMA AÇIĞINI KAPATACAK

Avrupa'nın 2009 yılından bu yana silahlanmaya yeterince bütçe ayırmadığını Borrell, "AB olarak savunma alanında 2009 yılından bu yana oluşan 160 milyar euroluk açığı kapatacağız. Bu atacağımız adımlarla 2008 seviyesini yakalamış olacağız'' ifadelerini kullandı.

Borrell, AB Savunma Bakanları'nın savunma odaklı toplantısında alınan kararlar doğrultusunda AB Komisyonu'nun bir çalışma yapacağını ve ardından AB liderlerinin konuyu karara bağlayacağını bildirdi.

[old_news_related_template title="Gözler İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinde... Tüm bu tartışmalara katılmayan Avrupa'da bir ülke var: Avusturya" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gözler Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurusuna çevrilirken, Avrupa'nın göbeğinde yer alan Avusturya'nın NATO'ya neden üye olmadığı da yeniden gündeme geldi. Peki sınırlarını genişleten NATO, Avusturya'yı neden birliğe katamadı? Ya da Avusturyalılar neden birliğe katılmak istemiyor? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/17/iecrop/2022-05-15t154536z_1_je3_rtrlxpp_2_lynxpackager_16_9_1652793333.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/avrupanin-gobegindeki-avusturya-neden-nato-uyesi-degil-7140270/"]