Myanmar'da askeri yönetim "terör faaliyetlerinde" bulunmakla suçladığı dört demokrasi eylemcisinin idam edildiğini açıkladı. Ülkede on yıllar sonra ilk kez gerçekleştirilen idam büyük tepki topladı.

Kapalı kapılar ardında Ocak ve Nisan aylarında yapılan duruşmalarda idama mahkum edilen dört eylemci, geçen yıl darbe sonucu iktidara gelen orduyla çatışan silahlı gruplara yardım etmekle suçlanmıştı.

Askeri yönetimin yasa dışı ilan ettiği Myanmar'ın "gölge hükümeti" olan Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) idamları kınadı ve cuntaya karşı uluslararası toplumun eyleme geçmesi için çağrıda bulundu. NUG sözcüsü Kyaw Zaw, Reuters'a yaptığı yazılı açıklamada "Son derece üzgünüz... Cunta hükümetinin zulmünü kınıyoruz. Uluslararası toplum bu zulmü cezalandırmalı" dedi.

İdamın ne şekilde gerçekleştirildiğine dair detay verilmedi.

İnsan hakları alanında faaliyet gösteren Uluslararası Af Örgütü'nün bölge direktörü Erwin Van Der Borght, "Dört kişi askeri mahkeme tarafından gizli ve son derece adaletsiz şekilde yargılanarak hüküm giydi. Benzer iddialarla 100'den fazla kişinin idamı beklediği tahmin ediliyor, uluslararası toplum derhal harekete geçmeli" dedi. Assistance Association of Political Prisoners (AAPP) tarafından yapılan açıklamada ülkede yargı tarafından en son 1980'lerin sonlarında idam cezası verildiği ifade edildi.

[old_news_related_template title="Myanmar'ın devrik lideri Suu Kyi'ye 5 yıl daha hapis" desc="Myanmar'ın devrik lideri Aung San Suu Kyi, yolsuzluk soruşturmasında 5 yıl daha hapis cezasına çarptırıldı. Kyi'nin aldığı son ceza ile farklı suçlardan aldığı cezaların toplamı 11 yıla yükseldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/27/iecrop/myanmar-reuters_16_9_1651047158.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/myanmarin-devrik-lideri-suu-kyiye-5-yil-daha-hapis-7100682/"]