İspanya'nın Başkenti Madrid'de devam eden NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Finlandiya, İsveç, Gürcistan, Avrupa Birliği (AB) ile Hint-Pasifik ortakları olan Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin katılımıyla "yakın ortaklarla" oturumu düzenledi.

Hint-Pasifik ortakları NATO tarihinde ilk kez bir zirvede yer alırken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO yakın ortaklarını bir arada görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Stoltenberg yaptığı açılış konuşmasında, "Yakın ortaklarımız olan Finlandiya, İsveç, Gürcistan ve Avrupa Birliği'ni bir arada görmekten çok memnunuz. İlk kez bir NATO Zirvesi’nde Hint-Pasifik ortaklarımız olan, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore Cumhuriyeti'ni aramızda görmeyi memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

"ÇİN VE RUSYA ULUSLARARASI DÜZENİ BOZMAYA ÇALIŞIYOR"

NATO'nun karşılaştığı güvenlik endişelerine dikkat çeken Stoltenberg, Çin ve Rusya'nın uluslararası düzeni bozduğunu ifade ederek, "NATO'da bugün erken saatlerde kabul edilen yeni Stratejik Konsept, yeni bir güvenlik gerçeğini yansıtıyor. Rusya'nın acımasız savaşı Avrupa'da barışı paramparça ediyor. Terörizmden, yıkıcı teknolojilere ve iklim değişikliğine kadar, daha tehlikeli ve daha karmaşık bir dizi tehditle karşı karşıyayız. Stratejik Konsept, hepimizin karşılaştığı zorlukların küresel olduğunu kabul ediyor. Uluslararası güç dengesi değişiyor ve stratejik rekabet artıyor. Çin, bizim değerlerimizi paylaşmıyor ve Rusya gibi uluslararası kurallara dayalı düzeni bozmaya çalışıyor" dedi.

Stoltenberg, "Bu nedenle, değerlerimizi ve özgürlüğümüzü korumak için birlikte durmaya, barışı ve refahı teşvik etmek için dünya çapında benzer düşünen ortaklarla çalışmaya devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

"FİNLANDİYA VE İSVEÇ, NATO'YU VE ÜLKELERİNİ GÜÇLENDİRECEK"

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya muhtemel üyeliğine değinen Stoltenberg, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında dün imzalanan üçlü memorandumu memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullandı. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olmalarıyla beraber hem kendi ülkelerini hem de NATO'yu daha güçlü hale getireceklerini belirten Stoltenberg, "Başkan Niinisto ve Başbakan Andersson, NATO üyeliği başvurularınız tarihidir. İttifaka katılarak ülkelerinizi ve NATO'yu daha güçlü hale getireceksiniz" dedi.

[old_news_related_template title="Zelenskiy NATO'ya seslendi: 'Ortak güvenlik alanında Ukrayna için bir yer bulmalısınız'" desc="Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İspanyanın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesinde liderlere seslendi. Ukraynanın, Finlandiya ve İsveçin ittifaka katılma kararını memnuniyetle karşıladığını belirten Zelenskiy, 'Güvenlik garantilerine ihtiyacımız var ve ortak güvenlik alanında Ukrayna için bir yer bulmalısınız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/29/iecrop/resimid_207864221_20786422_16_9_1656510898.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/zelenskiy-natoya-seslendi-ortak-guvenlik-alaninda-ukrayna-icin-bir-yer-bulmalisiniz-7221883/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'nin NATO kararı sonrası Yunanistan'dan ilk tepki" desc="İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO zirvesinde Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine itirazlarından vazgeçmesi ittifak içinde memnuniyetle karşılanırken, zirveye katılan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’ten de ilk yorum geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/29/iecrop/mistsotakis-reuters_16_9_1656505086.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiyenin-nato-karari-sonrasi-yunanistandan-ilk-tepki-7221617/"]