NATO-Rusya Konseyi, Rusya'nın Ukrayna sınırında yığınak yapmasıyla bölgede tansiyonun yükselmesinin ardından 2019'dan beri ilk kez toplandı.

Brüksel'de bugün düzenlenen toplantıya, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Rusya adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandır Gruşko ile Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin katıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Stoltenberg, "NATO müttefikleri ve Rusya arasında önemli görüş ayrılıkları var" dedi ve köprü kurmanın çok da kolay olmadığını belirtti. NATO'nun bölgedeki faaliyetlerinin saldırganca olmadığını kaydeden Stoltenberg, Rusya'dan Ukrayna ve komşu ülkelerdeki askerlerini çekmesini istediklerini söyledi.

Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov ise, Rusya’nın toplantıda güvenlik garantilerini de içeren bir dizi talebi NATO’ya ilettiğini belirtti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir niyeti olmadığını yineleyen Peskov, Rusya’nın taleplerinin ültimatom anlamına gelmediğini kaydetti.

Peskov, Batılı ülkelerin Rusya’nın eski komünist ülkelerdeki NATO faaliyetleriyle ilgili endişelerine yanıt vermesi gerektiğini söyledi.

ABD’nin NATO temsilcisi Julianne Smith ise, Ukrayna sınırında 100 bine yakın Rus askeri bulunduğunu belirterek “Bu krizin nedeni Rusya’nın eylemleri. Biz diplomasiye ve tansiyonun düşürülmesi yönündeki çabalara bağlıyız. Rusya’nın askerlerini geri çekmesini istiyoruz” dedi.

Rusya, daha önce de ABD ve müttefiklerinden Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmemesini ve bu ülkedeki NATO faaliyetlerinin durdurulmasını içeren bir dizi güvenlik garantisi istemişti.

Pazartesi günü de ABD’yle Cenevre’de Ukrayna krizini görüşen Rus yetkililer, yarın da Viyana’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı yetkilileriyle bir araya gelecek.

[old_news_related_template title="NATO Genel Sekreteri: Rusya'ya açık bir mesaj vermemiz gerekiyor" desc="Rusya'yla yaşanan Ukrayna krizine ilişkin konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Barışçıl bir yol için çok çalışıyoruz. Ancak Rusya'ya da birlik içinde olduğumuza dair çok net bir mesaj vermemiz gerekiyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/10/iecrop/stoltenberg-reuters_16_9_1641822720.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/nato-genel-sekreteri-rusyaya-acik-bir-mesaj-vermemiz-gerekiyor-6879539/"]