İspanya’nın başkenti Madrid’de bugün başlayacak NATO zirvesinin başlıca gündemlerinden biri, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine itirazları olacak. NATO zirvesinde meselenin çözüme ulaşıp ulaşmayacağı sorusunun yanıtı merakla beklenirken, Finlandiya’da yapılan bir anket ülke halkının konuya yaklaşımını ortaya koydu.

EURACTIV sitesinin haberine göre, Finlandiyalıların büyük bölümü NATO üyeliğine sıcak bakıyor ancak Türkiye’nin taleplerinin karşılanmasını istemiyor.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’ten silah ambargosunu kaldırmasını ve terör örgütü PKK'ya "desteği” kesmesini talep ediyor.

NATO'YA DESTEK ARTIYOR AMA...

Finlandiya’da yayınlanan Helsingin Sanomat gazetesinin düzenlediği ankette, Finlandiyalıların NATO üyeliğine desteğinin giderek artarak yüzde 79’u bulduğu görüldü. Bu oran geçen aydan bu yana yüzde 6 arttı.

Öte yandan Finlerin büyük bölümü, Türkiye’nin taleplerinin karşılanması gerekiyorsa NATO üyeliğine sıcak bakmadıklarını belirtti. Katılımcıların yüzde 70’i Türkiye’nin taleplerini karşılayacak tavizler verilmesine karşı çıktıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın NATO üyeliğiyle ilgili taleplerinin karşılanmasını destekleyenlerin oranı ise yüzde 14'te kaldı. Bu kişilerin büyük bölümünün de milliyetçi Finns Partisi destekçileri olması dikkat çekti.

Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö, daha önce yaptığı açıklamada Madrid’deki NATO zirvesinde bu konuda anlaşma sağlanamayabileceğini söylemişti. Başbakan Sanna Marin de sürecin “donma” ihtimalinden endişe ettiğini belirtmişti.

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya ile sürdürdüğü görüşmelerden de bugüne kadar somut bir sonuç çıkmadı.

[old_news_related_template title="Bakan Akar'dan İsveç ve Finlandiya tepkisi" desc="Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin 'Teröristlere verdikleri desteği ve onlarla ilişkilerini tamamen kesmeden, bunları somut adımlarla, uygulamalarla göstermeden 'evet' dememiz mümkün değil' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/27/iecrop/dha-akar-1_16_9_1656340027.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bakan-akardan-isvec-ve-finlandiya-tepkisi-7217640/"]

[old_news_related_template title="Finlandiya Cumhurbaşkanı: NATO’ya Eylül’den önce üye olmamız mümkün değil" desc="Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye ile yürütülen görüşmelerde ilerleme olmadığını belirterek Finlandiya’nın Eylül ayından önce NATO’ya üye olmasının mümkün olmadığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/21/iecrop/niinisto-reuters_16_9_1655810896.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/finlandiya-cumhurbaskanindan-nato-uyeligi-aciklamasi-7206358/"]

[old_news_related_template title="Finlandiya'dan Türkiye açıklaması: İlerleme sağlıyoruz" desc="NATO içinde krize neden olan Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyeliğine itirazlarıyla ilgili Finlandiya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Üst düzey bir Fin diplomat, hafta başında Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen toplantılarda olumlu bir hava ortaya çıktığını söyledi. Diplomat, Türkiye’nin kaygılarına yol açan “teknik meselelerin” hızlıca çözülebileceğini ifade etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/24/iecrop/nato3-reuters_16_9_1656057131.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/finlandiyadan-turkiye-aciklamasi-ilerleme-sagliyoruz-7211961/"]