Tüm dünya bir süredir Ukrayna'da meydana gelen gelişmelere kitlenmişken, bu kez kilometrelerce öteden Tayvan'dan gelen haberler endişelere yol açtı.

Bir süredir devam eden Çin-Tayvan gerilimi dün, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretiyle iyice tırmandı.

Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören ve diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını 'egemenlik ihlali' olarak gören Çin'de ise bu durum tepkiye neden oldu. Pekin yönetimi Pelosi'nin ziyaretinin ardından hareket geçti, İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Pekin, Tayvan'ın hava savunma bölgesine 21 savaş uçağı ve J-20 uçağı gönderdi.

ÇİN TATBİKAT YAPTI, GÖZDAĞI VERDİ

Çin medyası, J-20 jetlerinin adanın etrafında dolandığını ve Pekin yönetimine ait bir destroyer ve fırkateynin de Tayvan yakınlarında bulunduğunu doğruladı.



Tayvan'daki Savunma Bakanlığı, askeri tatbikatın, Tayvan'ın deniz ve hava sahasını ablukaya aldığını belirtirken, Çin'in Birleşmiş Milletler tarafından uygulanan kuralları çiğnediğini ve topraklarının herhangi bir şekilde ihlal edilmesine karşı koyacağını söyledi. Çin ise tehditlere rağmen Tayvan topraklarını da kapsayan tatbikatların önümüzdeki günlerde de süreceğini duyurdu.

The Taiwanese defence ministry published this map of the Chinese planes' manoeuvres

Pelosi, en son 1997’de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich tarafından ziyaret edilen Tayvan’a seyahat eden en üst düzey ABD’li yetkili olurken, Çin, askeri tatbikatla yetinmedi, Pelosi’nin Tayvan ziyaretiyle ilgili olarak ABD'nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns'ün Çin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı aktarıldı.

'KIŞKIRTMAK VE ATEŞLE OYNAMAKTIR'

Çin, Pelosi’yi “kışkırtmak ve ateşle oynamakla” suçlayarak, ziyareti ile tek Çin ilkesini “ciddi şekilde” ihlal ettiğini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında da, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti ‘‘şov’’ olarak nitelendirildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD’nin “tek Çin” ilkesini izleme konusunda Pekin’e verdiği taahhütleri yerine getirmediğine işaret ederek, ‘‘Hiçbir ülke, hiçbir güç ve hiç kimse Çin hükümetinin ve halkının ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığı konusunda yanlış hesaplar yapmamalı’’ dedi.



Beyaz Saray'dan ise Çin'in tepkisine tonu düşürmek isteyen bir yanıt geldi. Yetkililer defalarca Pelosi'nin Tayvan'a gitmek için bağımsız bir karar aldığını söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, "ABD, yeni bir kriz yaratmak istemiyor. Pekin'in seçtiği yolu yönetmeye hazırız. Bu durumun büyütülmesini istemiyoruz." dedi.

ABD'nin 'Tayvan bağımsızlığını desteklemediğini' kaydetti ve Biden yönetiminin, geçen hafta Devlet Bakanı Şi Çinping ile yaptığı iki saatlik görüşmede başkanın kendisi de dahil olmak üzere bunu defalarca ilettiğine dikkat çekti.

PELOSİ'NİN OTELİNİN ÇEVRESİNDE KUŞ UÇMADI

Kirby, Pekin'in uzun süredir devam eden ABD politikasıyla tutarlı olan bu ziyareti, bir tür krize dönüştürmesi veya Tayvan Boğazı'nda askeri faaliyetleri artırmak için bir bahane olarak kullanması için hiçbir neden olmadığını söyledi.



Öte yandan, tüm bu tehditler gölgesinde Taipei'ye inen Pelosi'nin çevresinde alınan sıkı güvenlik önlemleri de uluslararası basında gündem oldu. Pelosi'nin Tayvan'daki otelinin çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alınması ve silahlı ekiplerin bekletilmesi dikkat çekti. Çin tarafından gelebilecek tehditlere karşı, Pelosi'nin otelinin çevresinde kuş uçurulmadı.

Tüm bu gelişmeler olurken, Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 4-7 Ağustos tarihleri arasında Tayvan'ı çevreleyen altı bölgede tatbikat ve eğitim faaliyetleri yapacağını açıkladı. Tatbikatların 7 Ağustos'ta Pekin saati ile 12.00'de sona ereceği ifade edilerek, tatbikatlarda gerçek mermi kullanılacağı aktarıldı. Güvenlik nedeniyle, tatbikatların yapılacağı bölgelere gemi ve uçakların girmesinin yasaklandığı açıklandı.

BUGÜN DE TEPKİLER SÜRDÜ

Çin Devlet Konseyi Tayvan İşleri Ofisi de Pelosi'nin ziyaretine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, Tayva'nın bağımsızlığının ve ayrılıkçıların asla başarılı olamayacağı ifadelerine yer verilerek, "Tsai Ing-wen ve yetkilileri, bağımsızlık provokasyonu yapmak için dış güçlerle işbirliği yapmaları konusunda uyarıyoruz. Bu yalnızca kendi yıkımını hızlandıracak ve Tayvan'ı felaketin uçurumuna itecektir. Tarih, Tayvan'ın bağımsızlığı için ayrılıkçılığın asla başarılı olmayacağını, ülkenin ve milletin çıkarlarına ihanet etmenin tam bir başarısızlık olacağını kanıtladı. Kanıtlamaya da devam edecek. Hiç kimse veya hiçbir güç, Çin halkının ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunma konusundaki güçlü kararlılığını, kararlı iradesini ve güçlü yeteneğini küçümsememelidir" denildi.

Çin ve ABD arasında kriz çıkaran ziyaret: Pelosi, Tayvan lideriyle görüştü

TAYVAN LİDERİ İLE BİR ARAYA GELDİ 

Tayvan ziyaretiyle Çin ve ABD arasında krize yol açan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bugün Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir araya geldi. Görüşmede Tsai, Pelosi'ye desteği için teşekkür ederken Çin'in askeri tehditleri karşısında geri adım atmayacaklarını söyledi. Tayvan'ı her zaman destekleyeceklerini kaydeden Pelosi de, ABD'nin “Tek Çin” politikasına saygı duyduğunu ancak Tayvan'a desteğin her zamankinden önemli olduğunu belirtti. Pelosi, Tayvan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada da Tayvan'ı “dünyanın en özgür toplumlarından biri” olarak niteledi.

TAYVAN'DAN AYRILDI

Pelosi ve beraberindeki heyet, temasların ardından Tayvan'dan ayrıldı. Pelosi’yi, Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Tayvan Amerikan Enstitüsü Başkanı Sandra Oudkirk ve diğer Tayvanlı siyasetçiler uğurladı.

Pelosi, 1989 yılında meydana gelen Tiananmen olaylarından 2 yıl sonra Pekin’e yaptığı ziyarette Tiananmen Meydanı’na giderek, 'Çin’de demokrasi için ölenlerin anısına' yazılı siyah bir pankart açmıştı.

Çinli güvenlik güçlerinin müdahalesiyle pankart kapatılmış, Pelosi ve beraberindekiler meydandan uzaklaştırılmıştı.

Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının parçası olarak değerlendiriyor ve ‘barışçıl yeniden birleşme' adı altında Tayvan'ın idaresini eline almayı isterken bu uğurda güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurması Çin tarafından ‘‘egemenlik ihlali” olarak görülüyor.

[old_news_related_template title="Çin ve ABD arasında kriz çıkaran ziyaret: Pelosi, Tayvan lideriyle görüştü" desc="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Çin ve ABD arasında krize yol açan ziyaretinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/03/iecrop/pelosi-reuters_16_9_1659501643.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cin-ve-abd-arasinda-kriz-cikaran-ziyaret-pelosi-tayvan-lideriyle-gorustu-7285204/"]

[old_news_related_template title="Çin’den Pelosi ziyaretine sert tepki: ‘Bu ateşle oynamaktır, çok tehlikeli bir girişimdir" desc="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti hakkında Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘‘Dünyada sadece bir Çin vardır, Tayvan Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu ateşle oynamaktır, çok tehlikeli bir girişimdir” denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/2022-08-02t164317z_1310774516_rc2gov9ccg22_rtrmadp_3_usa-china-taiwan-1_16_9_1659460339.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cinden-pelosi-ziyaretine-sert-tepki-bu-atesle-oynamaktir-cok-tehlikeli-bir-girisimdir-7284781/"]

[old_news_related_template title="Tayvan, ABD Temsilciler Meclis Başkanı Pelosi ziyaretinden memnun" desc="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki heyetin Tayvan’a gelmesinin ardından Tayvan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Tayvan’ın Pelosi’nin ziyaretinden memnun olduğu, ABD ve Tayvan arasındaki ilişkilerin çok daha iyi noktalara geleceğine olan inancın altı çizildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/2022-08-02t164317z_1152109259_rc2gov99x7i3_rtrmadp_3_usa-china-taiwan_16_9_1659459703.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/tayvan-abd-temsilciler-meclis-baskani-pelosi-ziyaretinden-memnun-7284768/"]