Rus ordusunun Ukrayna’daki ilerleyişi sürerken Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Rus ordusuna 'dur' emri verdiğini ancak Ukrayna müzakereyi reddedince ordunun ilerleyişine devam ettiğini belirtti.

Düzenlediği basın toplantısında Peskov, Rus askerlerinin dün Ukrayna’nın müzakerelere katılacağı düşüncesiyle ilerleyişe ara verdiğini ama Ukrayna’nın müzakerelere olumlu yanıt vermediğini kaydetti. Peskov ayrıca, Putin’in orduya verdiği ilerleyişin durdurulması emri sonrasında Rus ordusu ile Ukrayna’daki milliyetçi gruplar arasındaki çatışmalara devam edildiğini söyledi.

Rus yetkili, Rusya’nın Batı’nın yaptırımlarının etkisini sınırlayacak önlemler aldığını da sözlerine ekledi.

UKRAYNA'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa Kiev’in ateşkesle ilgili müzakereleri reddetmediği, ancak Rusya’nın ültimatomunu kabul etmediği ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı danışmanı Mikhailo Podolya, Ukrayna’nın müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu ama Rusya’nın ilk başta müzakere için sunduğu koşulların uygulanamayacağını söyledi. Yetkili, Rus askerlerinin Ukrayna’daki ilerleyişini dün askıya aldığı açıklamasının da doğru olmadığını belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Oleksiy Arestovich ise, “Rus tarafının aracılar ile sunduğu müzakere koşulları bizim için kabul edilemezdi. Bu bizi teslim olmaya zorlamak için bir girişimdi. Kendilerine muhtemel barış anlaşmasının şartlarının, Türkiye’de mümkün olduğunu işaret ettik” dedi.

UKRAYNA LİDERİ, PUTİN'E ÇAĞRI YAPMIŞTI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i müzakere masasına çağırmış, Çin devlet televizyonu CCTV de, Putin’in Çin lideri Şi Cinping’le gerçekleştirdiği görüşmede Ukrayna ile üst düzey bir görüşme gerçekleştirmeye istekli olduğunu söylediğini duyurmuştu.

Kremlin sözcüsü Peskov da, dün yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yla görüşmeler için Belarus'un başkenti Minsk'e heyet göndermeye hazır olduğunu belirtmişti.

[old_news_related_template title="Zelenskiy Putin'i masaya çağırdı, Kremlin yeşil ışık yaktı" desc="İşgal altındaki Ukrayna'nın Devlet Başkanı Zelenskiy, açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, Putin'i müzakere masasına çağırdı. Kremlin sözcüsü Peskov da, Rusya’nın Ukrayna’yla görüşmeler için Belarus’un başkenti Minsk’e heyet göndermeye hazır olduğunu belirtti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/zelenskiy-reuters_16_9_1645788490.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/zelenskiyden-aciklama-putini-masaya-cagirdi-6974180/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Kiev kontrolümüzde" desc="Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'savaşa son verin, barış içinde yaşayalım' çağrısını yineledi. Zelenskiy, Rus saldırıların ardından Kiev'in durumuyla ilgili de konuşurken, kontrolün Ukrayna'da olduğunu aktardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/26/iecrop/ddqwciougnp2dblfagvwcaibfu_16_9_1645871731.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-devlet-baskani-zelenskiy-kiev-kontrolumuzde-6976069/"]