Rusya-Ukrayna savaşı 3. ayda da devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in birkaç gün içinde Ukrayna’da topyekun savaş ve Rusya’da seferberlik ilan edeceği öne sürüldü.

Rusya’dan kaynaklara ve Batılı yetkililere göre, Putin Ukrayna’daki savaşın birkaç hafta içinde tamamlanacağına inanıyordu ve işgalin uzaması Rusya’da gerilime yol açıyor. İngiliz basını, işgalin uzamasından rahatsız olan Rus komutanların saldırıları artırmak amacıyla ülkede seferberlik ilan edebilmek için Putin’den Ukrayna’da topyekun savaş çağrısı yapmasını istediğini yazdı.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Putin’in 9 Mayıs’taki zafer günü etkinliklerinde yedek askerleri Ukrayna’da savaşa sokmak için seferberlik ilan edebileceğine dikkat çekti. Eski NATO Komutanı Richard Sherriff de Batılı ülkelerin Rus saldırıları konusunda “en kötü senaryoya hazır olması gerektiğini” ifade etti.

"KOMUTANLAR ÖFKELİ"

İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Rusya’dan bir askeri kaynak, “Komutanlar Kiev’e saldırının başarısız olmasına öfkeli. Ordudaki kişiler geçmişteki başarısızlıkların bedelinin alınmasını ve Ukrayna’da ilerlenmesini istiyor” dedi.

Daha önce de Rus ordusunun Putin’in Ukrayna işgalinin birkaç haftada tamamlanacağı yönündeki öngörüsüne tepkili olduğu ve saldırıların artırılmasını istediği haberleri basına yansımıştı.

Rusya, bu ay başında savaştaki ilk aşamanın tamamlandığını, birliklerin Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinden çekilerek Rusya destekli ayrılıkçıların bulunduğu doğudaki Donbas bölgesine yoğunlaşacağını duyurmuştu.

[old_news_related_template title="Lavrov'dan zehir zemberek ifade: Yeni gerçekleri anlayın" desc="Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 66 gündür devam eden savaş ile ilgili konuşarak Batı ülkelerini eleştirdi. Lavrov, 'Batı, yeni jeopolitik gerçekleri ne kadar erken anlarsa o kadar iyi olur' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/30/iecrop/lavrov-reuters_16_9_1651294714.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/lavrovdan-zehir-zemberek-ifade-yeni-gercekleri-anlayin-7107199/"]

[old_news_related_template title="Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e saldırdı" desc="Reuters, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de iki büyük patlamanın meydana geldiğini duyurdu. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klichko saldırıya ilişkin 'Düşman Kiev'e saldırdı' ifadesini kullanırken, saldırıda 6 kişinin yaralandığı bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/28/iecrop/kiev-reuters-1_16_9_1646249052_16_9_1651168634.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynanin-baskenti-kievde-patlama-2-7104350/"]