Rusya ve Ukrayna arasında bir süredir yaşanan gerilim dün sabah Rus ordusunun Ukrayna'ya girmesiyle işgale dönüşürken, Türkiye'nin tutumu da uzun süredir tartışılıyordu. En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ne Rusya ne de Ukrayna'dan vazgeçebileceklerini söylemişti.


Reuters, Türkiye'nin bu savaşta bulunduğu konumu analiz eden bir yazı yayımladı. Yazıda, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son yıllarda hem Moskova hem de Kiev ile güçlü ekonomik ve siyasi ilişkiler geliştirmesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak Türkiye'yi hassas bir konumda bırakıyor." ifadeleri kullanılırken, "Türkiye'nin manevra alanı kalmadı" vurgusu yapıldı. Ankara'nın turizm, gaz, tahıl, tarım projeleri ve nükleer enerji konusunda Rusya ile ekonomik olarak ters düşmeyi göze alamayacağı da ifade edildi.

ERDOĞAN, NATO'YU ELEŞTİRDİ

Bu yüzden Türkiye'nin dikkatli davranması gerektiği vurgulanan yazıda, "Ukrayna ile artan turizm, ticaret ve savunma bağları da, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ve Rusya'nın işgalinden "içtenlikle üzüntü duyduğunu" söyleyen Erdoğan için hesaplamaların bir parçası." ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla ilgili, "Sıradan bir kınama cümbüşüne dönmemeli, NATO daha kararlı bir adım atmalı" dedi.

Reuters, Türkiye'nin birçok alanda Rusya ve Ukrayna ile iş birliği içerisinde olduğunu belirterek bu alanları sıraladı;

Türkiye'ye geçen yıl en çok Rus turist geldi - Ekonomi Haberleri

TURİZM: Turizmin Türkiye ekonomisi için önemli bir döviz kaynağı olduğu aktarılan yazıda, liradaki düşüşün yol açtığı ekonomik sıkıntıların turizm gelirinin önemini daha da artırdığı vurgulandı. 2019 yılında 7 milyon Rus vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiği, bunun Rus vatandaşları için Türkiye'nin birinci tercih anlamına geldiği ifade edildi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'yi 2,1 milyon Ukraynalının ziyaret ettiği hatırlatılırken, Türk hükümetinin iki ülkeden de turizm açısından önemli bir gelire sahip olduğu vurgulandı.

SAVUNMA SANAYİ: Türkiye, Washington'un yaptırımlarına rağmen Rusya'dan S-400 tipi füze savunma sistemi aldı ve gelecekte de benzer bir anlaşma yapacağının sinyalini verdi. Erdoğan Eylül ayında Türkiye'nin savaş uçakları ve denizaltılar da dahil olmak üzere Rusya ile daha fazla ortak savunma sanayii adımı atmayı düşündüğünü söyledi.

Reuters'ın analiz yazısında ayrıca Türkiye'nin Ukrayna'ya gelişmiş insansız hava araçları sattığı hatırlatılırken, "Bu alış veriş ve daha fazla ortak üretim için bir anlaşmaya varılması Moskova'yı kızdırdı." ifadeleri kullanıldı.

ENERJİ: Rus doğalgazı, geçen yıl Türkiye'nin ithalata bağımlı doğalgaz alımlarının yüzde 45'ini oluştururken, Türkiye, Rusya'dan ham petrol da ithal ediyor.

TARIM: Tarım bakanlığı işgal nedeniyle arz sıkıntısı beklemediğini söylese de, Türkiye tahıl için iki ülkeye büyük ölçüde bağımlı. Rusya, 2021 yılında Türkiye'nin tahıl ithalatının %56'sını 2,24 milyar dolarla karşılarken, Ukrayna'dan yapılan ithalat ise 861 milyon doları buldu.

Reuters'tan flaş Akkuyu iddiası - Son dakika ekonomi haberleri – Sözcü

NÜKLEER: Rus nükleer devi Rosatom, Türkiye'nin güneyindeki Akkuyu'da bir nükleer santral inşa ediyor. Erdoğan, Rusya'nın iki santralin daha inşasında işbirliği yapmasını önerdi.

REKABET: Türkiye ile Rusya arasında jeopolitik rekabet ilişkileri karıştıran etmenler arasında yer alıyor. Türkiye, Rus destekli Suriye hükümet güçlerini geri püskürtmek için kuzey Suriye'ye asker yerleştirirken, iki ülke Libya ve Dağlık Karabağ'daki savaşlarda rakip tarafları destekledi.

[old_news_related_template title="Analiz: Ukrayna’nın askeri gücü Rusya’nın çok gerisinde" desc="Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla ilgili gelişmeler tüm dünyada dikkatle takip edilirken, iki ülkenin askeri gücü arasındaki karşılaştırmalar da bir kez daha gündeme geldi. Reuters’ın analizine göre son dönemde NATO’nun artan silah sevkiyatına ve Türkiye’nin verdiği SİHA’lara rağmen Ukrayna, özellikle hava ve füze saldırılarına karşı çok zayıf durumda." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/ordu-reuters_16_9_1645788639.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/analiz-ukraynanin-askeri-gucu-rusyanin-cok-gerisinde-6974170/"]

[old_news_related_template title="İşte Rusya'ya uygulanan yaptırımların tüm detayları: Batıyı da olumsuz etkileyebilir" desc="Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyon sonrası batılı ülkeler çeşitli ekonomik ve finansal yaptırımlara başvurdu. Dev Rus bankalarının ABD ve İngiltere mali piyasalarından dışlanıp ülkedeki varlıklarının dondurulması hedefleniyor. Ancak bunun batı finansal sistemine olumsuz sonucu olabilir. Ayrıca Rusya'nın elindeki rezervlerle birlikte yaptırımlara hazır olduğu belirtiliyor. İşte o yaptırımların detayları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/shutterstock_2091181933_16_9_1645784091.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/iste-rusyaya-uygulanan-yaptirimlarin-tum-detaylari-batiyi-da-olumsuz-etkileyebilir-6973746/"]

[old_news_related_template title="Lavrov: Ukrayna'daki hükümeti tanıma ihtimalimiz yok" desc="Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik dün başlayan işgali bugün de şiddetini artırarak sürerken, Rusya'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/uq6y3t7h75lffkltikkl5uw5vi_16_9_1645785537.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/lavrov-ukraynadaki-hukumeti-tanima-ihtimalimiz-yok-6974014/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşını havalimanında öğrendiler! 'Şoka girmiş durumdayız'" desc="Ukrayna 2'nci Lig takımı Epicenter, kamp için geldiği Antalya'da havalimanına inince savaşın başladığını öğrendi. Büyük şok yaşayan ve hemen geri dönmek isteyen takım, Ukrayna hava sahasının uçuşa kapanması nedeniyle Antalya'da kaldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/depophotos_16136596_16_9_1645784701.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/spor/dunyadan-spor/rusya-ukrayna-savasini-havalimaninda-ogrendiler-soka-girmis-durumdayiz-6973978/"]