İstanbul'da, Ukrayna'nın tahıl ticaretine yeniden başlamasını sağlayacak bugünkü anlaşma töreni için Rusya ve Ukrayna’nın bakanlar düzeyinde toplantıya katılacağı bildirildi.

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi üç kaynak, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Türkiye'ye geleceğini belirtirken, Ukrayna Altyapı Bakanı'nın da katılacağı anlaşma Rus işgaliyle başlayan küresel gıda krizini aşmaya yönelik ilk adım olarak görülüyor.

Törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılacak. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından dün yapılan açıklamaya göre, tören saat 1630'da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada söz konusu anlaşmanın önemine değinmiş ve "Ukrayna-Rusya arasında ateşkes konusunda umutlu değiliz ama tahıl konusunda işbirliği olursa iki ülke arasında güven artırıcı bir adım olacak" demişti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve denizde uyguladığı blokaj, onlarca geminin Karadeniz'de mahsur kalmasına yol açarken milyonlarca ton tahılın da Odessa limanından çıkışı engellenmişti.

[old_news_related_template title="Tahıl krizinde yeni gelişme! İmzalar atılıyor... Art arda açıklamalar" desc="Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle başlayan tahıl krizinde önemli bir gelişme yaşandı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye-Rusya-Ukrayna-BM arasında yapılan görüşmelerle ilgili İstanbul’a geliyor. Tahıl sevkiyatıyla ilgili yapılacak olan anlaşmanın imza töreni saati de belli olurken ABD'den Rusya'yla ilgili tehdit gibi bir açıklama geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/21/iecrop/zirve-reuters_16_9_1657719288_16_9_1658431262.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bm-genel-sekreteri-guterres-istanbula-geliyor-7262812/"]

[old_news_related_template title="Akar'dan 'tahıl koridoru' açıklaması: Anlaşmaya varıldı" desc="Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 'Tahıl ve gıda maddelerinin taşınması için bir plan üzerinde, genel prensipler üzerinde anlaşmaya varıldı. Bunun somut uygulama planına dönüşmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bu hafta içinde bununla ilgili bir toplantı yapılması muhtemel' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/18/iecrop/2-22_16_9_1658149844.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akardan-tahil-koridoru-aciklamasi-anlasmaya-varildi-7255789/"]